30 november 2022 | Dossier: Wet- en regelgeving,

UBO-register niet langer openbaar

Het Europees Hof van Justitie (EHvJ) heeft bepaald dat het UBO-register niet langer vrij toegankelijk is voor iedereen. Doel van het register is het tegengaan van financieel-economische criminaliteit, zoals witwassen van geld, fraude, corruptie en belastingontduiking. Dit is ook mogelijk zonder iedereen toegang te geven, volgens de rechter.

Sinds begin dit jaar waren eigenaren van bedrijven met naam en toenaam in het UBO-register te vinden. Ook waren daar diverse andere privégegevens te vinden, zoals welk aandeel iemand in een bedrijf heeft en waar iemand woont. Dit was verplicht en voor iedereen te raadplegen waardoor er veel zorgen ontstonden over de privacy van bedrijven. 

De zaak waar het Europees Hof uitspraak over deed, ging over het Luxemburgse UBO-register, maar omdat alle landen volgens Europese wetgeving een UBO-register hebben, is de kans groot dat de uitspraak gevolgen heeft voor Nederland. Er wordt op dit moment onderzocht of het register tijdelijk of permanent dichtgaat.

Wat is het UBO-register?

Het UBO-register maakt transparant wie aan de touwtjes trekt bij bedrijven of instellingen die in Nederland zijn opgericht. Het UBO-register is vanaf 10 januari 2020 in alle EU-lidstaten van kracht. Alle EU-lidstaten moeten een UBO-register hebben. Het Nederlandse UBO-register maakt deel uit van het KVK Handelsregister.

UBO’s van buitenlandse ondernemingen worden niet in het register opgenomen. Hetzelfde geldt voor rechtspersonen met een hoofd- of nevenvestiging in Nederland. Zij zullen zich moeten houden aan de regelgeving in het land waar zij zijn opgericht.