18 januari 2018

Update vogelgriep: wat mag wel en niet met hobbyvogels?

De uitbraak van vogelgriep is gelukkig beperkt gebleven. Naast de uitbraak bij het eendenbedrijf in Biddinghuizen is ook nog een besmetting bij een particuliere houder gevonden, maar inmiddels zijn de dieren geruimd en de verblijven ontsmet. De speciale maatregelen voor de directe omgeving (het Beschermings- en Toezichtsgebied) zijn inmiddels ook ingetrokken. Als er geen nieuwe uitbraak komt betekent dat dat Nederland over 3 maanden ook naar de normen van de OIE (de internationale organisatie voor diergezondheid) weer officieel vrij is van vogelgriep.

Kwartel

Wat mag er nu wel en wat mag er niet met hobbyvogels?

  • Risicogevogelte moet door heel Nederland nog worden afgeschermd. Dat kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen.
  • Publiek mag niet worden toegelaten in een verblijf met risico-gevogelte (oa kippen, eenden, fazanten). Dat betekent dat bij kinderboerderijen, maar ook bij een dierenweitje in de winkel, geen publiek mag worden toegelaten.
  • Het verbod op tentoonstellingen (bijvoorbeeld wedstrijden, markten, beurzen, keuringen) geldt op landelijk niveau alleen voor risicovogels zoals pluimvee, watervogels en loopvogels.