12 juni 2023 | Dossier: Dierenwelzijn,

Van Dieren Ontdekpark start crowdfunding voor educatie over konijnen

Het aantal konijnen dat alleen leeft daalt gelukkig, maar daarmee is het probleem nog niet uit de wereld. Ook de vaak te kleine hokken zijn slecht voor hun welzijn. Lang niet altijd is het onwil, maar vooral onwetendheid van het baasje waardoor konijnen in een benarde positie belanden. Van Dieren Ontdekpark (waar Dibevo een partner van is) wil een bijdrage leveren aan educatie over het optimaal houden van konijnen en start daarvoor een crowdfunding-actie.

Konijnen - beschutting

Stichting Van Dieren Ontdekpark, een initiatief van onderwijsinstelling Aeres MBO Barneveld, wil bijdragen aan educatie over het zo optimaal mogelijk verzorgen van konijnen en inspiratie bieden voor een goed konijnenverblijf. Met de donaties van de crowdfunding-actie wordt de ‘Konijnen Experience’ gerealiseerd, een bijzondere plek waar bezoekers alles leren over het welzijn en de behoeften van konijnen.

Wilco Versloot, docent dierverzorging en dierspecialist knaagdier en konijn bij Aeres MBO Barneveld: “Hoewel er al veel verbeterd is in het houden van konijnen in de afgelopen jaren, zoals het sociaal houden van konijnen en passende voeding, is er nog steeds veel winst te behalen. Huisvesting waarin konijnen optimaal hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen staat hierbij centraal.”

Publiekseducatie

Het is uniek dat een onderwijsinstelling speciaal voor publiekseducatie een stichting in het leven roept. Remi Bulte, teamleider Dier & Educatie bij Aeres MBO Barneveld: “Dat geeft wel aan hoe belangrijk wij het vinden om zowel in het onderwijs als daarbuiten aandacht te besteden aan dierenwelzijn en bij te dragen aan de educatie hierover. Dit doen wij niet met publieke gelden, daarom zoeken we donateurs om dit project te realiseren.”

Konijnen ExperienceStudenten van Aeres MBO Barneveld hebben de rol het publiek in deze indoor konijnenbeleving met rondleidingen, presentaties en workshops te informeren en inspireren over het houden en trainen van konijnen. Hierdoor doen ze belangrijke sociale- en communicatieve vaardigheden op waar het werkveld steeds meer om vraagt. Ook leveren zij indirect een bijdrage aan het welzijn van konijnen die als huisdier worden gehouden.

Inspiratie voor ‘houden van konijnen’

De Konijnen Experience bestaat uit verschillende soorten huisvesting voor konijnen. Wilco: “Er wordt rekening gehouden met de natuurlijke behoeftes van de konijnen. Denk hierbij aan hoogteverschillen in het verblijf, vluchtroutes en schuilplekken met verschillende in- en uitgangen. Daarnaast is er een huiskamersetting waarin konijnen leven en waarin inspiratie te vinden is voor het houden van konijnen in de huiskamer.

Konijnen Experience

Wij vinden het belangrijk om verschillende manieren van konijnen houden te laten zien, zodat het publiek dit kan toepassen op hun eigen situatie. Het uitgangspunt is altijd het welzijn van het dier.”

Crowdfundingactie t/m 5 juli

Wie wil bijdragen aan dit unieke concept en de educatie over het welzijn van konijnen, kan dat doen via de crowdfunding-pagina op de website van Van Dieren Ontdekpark.

De actie loopt nog tot 5 juli aanstaande. Doneren kan met elk gewenst bedrag vanaf 5 euro. Bij een bijdrage vanaf 25 euro ontvangt de donateur een uitnodiging voor de opening van de Konijnen Experience in Van Dieren Ontdekpark in Barneveld.