22 december 2020 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Veiligheidsberaad: trimsalons moeten sluiten

Het hoge woord is eruit. Gisterenavond is tijdens het veiligheidsberaad overlegd over het al dan niet sluiten van trimsalons. Vanmorgen bereikte ons het bericht dat een trimsalon aangewezen wordt als publieke plaats en om die reden dan ook gesloten moet zijn.

Trimsalon

Ondanks onze zware lobby bij de overheid, is er toch besloten dat trimsalons niet open mogen blijven. Vorige week ontvingen wij uiteenlopende visies van veiligheidsregio’s en gemeenten. De ene regio vond dat trimsalons moesten sluiten en de andere regio dan weer niet.

Dibevo heeft steeds gesteld dat dierenpensions en trimsalons geen ‘publieke plaatsen’ zijn. Het zijn plekken waar een huisdier wordt afgegeven om te verzorgen, wat ook nog eens heel goed kan met inachtneming van alle adviezen. Voor dierenpensions is dit door de overheid overgenomen.

Voor trimsalons werd het een handhavingskwestie en daarom is onze stelling dat een trimsalon géén publieke plaats is, voorgelegd bij het veiligheidsberaad. Die vindt dat een trimsalon wél een publieke plaats is en heeft helaas besloten dat trimsalons definitief moeten sluiten tot en met 19 januari 2021. Het is een hard gelag, maar het is niet anders.

Desondanks blijven wij ons inspannen en lobbyen dat trimsalons open moeten blijven omwille van dierenwelzijn.

Veelgestelde vragen

Trimsalons

Waar kan ik overheidsinformatie vinden over de sluiting van trimsalons?
Dat staat op deze pagina (even scrollen).

Moeten ambulante trimsalons ook stoppen met trimmen?

Ja, ook mobiele trimsalons worden gezien als publieke plaats en moeten dus sluiten.

Ik heb een trimsalon aan huis. Moet ik stoppen met trimmen?

Ja, een trimsalon wordt gezien als een publieke plaats of publieke activiteit die ongewenste verkeersbewegingen op gang brengt. Je moet dus inderdaad stoppen met trimmen.

Moet ik mijn trimsalon per direct sluiten of kan ik vandaag nog afspraken naar voren halen?
De regels rond de lockdown zijn van 15 december. Daarover is nu duidelijkheid dat deze ook gelden voor trimsalons. Dat betekent dat een trimsalon ook vanaf toen gesloten had moeten zijn. Dit is per direct. Blijf je open, dan kan handhaving ingrijpen met een waarschuwing of met een boete.

Maar mijn trimsalon was toch helemaal geen publieke ruimte?
Wij hebben goede redenen gegeven op grond waarvan wij de overtuiging hadden dat een trimsalon geen publieke ruimte is. De overheid ziet dat echter anders.

Nu we moeten sluiten gaat de overheid ons financieel tegemoet komen, toch?

De steunmaatregelen zijn er inderdaad voor bedrijven die omzetverlies draaien. Maar let op: er zijn voorwaarden gekoppeld aan het verkrijgen van financiële steun. Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, dan kan van die maatregel geen gebruik worden gemaakt.

Hondenuitlaatservices mogen nog wel honden uitlaten. Zij halen de honden toch ook op bij de eigenaar en brengen deze thuis. Hoe zit dat?

Het besluit en de verduidelijking is gekomen omdat er in de regio verschillend werd omgegaan met trimsalons. Daarover is nu duidelijkheid gegeven. Berichten over problemen rond hondenuitlaatservices hebben ons tot nu toe niet bereikt.

Dierenspeciaalzaak

Ik heb in mijn dierenspeciaalzaak een hondenwasstraat. Mogen klanten hier nog gebruik van maken?
Een hondenwasstraat is geen trimsalon. Het is op dit ogenblik niet bekend hoe hiermee wordt omgegaan.

In mijn dierenspeciaalzaak is ook een trimsalon aanwezig. Mogen dieren in mijn winkel nog getrimd worden?
Nee, een trimsalon valt niet onder de uitzondering en moet gesloten worden.

Dierenpension

In mijn dierenpension kunnen dieren ook getrimd worden. Mag ik deze service blijven bieden?
Nee, een trimsalon valt niet onder de uitzondering en moet gesloten worden.

In mijn dierenpension was en/of borstel ik dieren. Mag ik dit blijven doen?
Ja, dat mag. Het verzorgen van dieren als onderdeel van de opvang valt niet onder de activiteit van een trimsalon.