04 oktober 2016 | Dossier: Wet- en regelgeving

Verbod op handel in grijze roodstaartpapegaai uit het wild

De handel in grijze roodstaartpapegaaien uit het wild wordt verboden. Dat is besloten tijdens de CITES-conferentie over bedreigde planten- en diersoorten in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg.

Grijze roodstaartpapegaai (Psittacus erithacus)

De grijze roodstaartpapegaai (Psittacus erithacus) stond al op CITES bijlage II wat betekent dat er op beperkte schaal in gehandeld mocht worden. Die regels zijn nu aangescherpt: de roodstaartpapegaai staat nu op CITES bijlage I. Handel in wildvang is daardoor niet meer mogelijk, maar in tegenstelling tot de berichtgeving in de media, is handel in nakweek nog steeds toegestaan, op voorwaarde dat er een EU-certificaat aanwezig is waarop het ringnummer van de vogel staat vermeld. Aanvraag van zo’n certificaat kost 15 euro.

Sowieso is de handel van grijze roodstaartpapegaaien met voetring en EU-certificaat nog steeds toegestaan, mits alles wordt vastgelegd in een administratie. Ook export blijft mogelijk, hoewel er een aantal landen zijn die geen import van dieren accepteren die op de CITES lijst I staan.