15 december 2011 | Dossier:

Vierde tijdelijke contract verdwijnt voor jongere

Arbeidsovereenkomst

De tijdelijke crisismaatregel om jongeren in plaats van 3 opeenvolgende tijdelijke contracten er 4 te geven, wordt stopgezet in 2012.  Dat  Dat maakte minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vorige week bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Het idee achter deze maatregel was om jongeren onder de 27 jaar gedurende de crisis langer aan het werk te houden. Bij economisch herstel zouden zij langer uitzicht houden op een vast contract.

Geen verlenging

Uit een evaluatie onder 19.000 jongeren blijkt dat de crisismaatregel voor een aantal jongeren effect heeft gehad (10.000 jongeren zouden na het derde contract niet meer in dienst zijn geweest). Toch besluit de minister de maatregel niet te verlengen. Veel werkgevers gebruiken het vierde tijdelijke contract om hun flexibele personeelsbestand op peil te houden. Ook zouden zonder de maatregel 9.000 jongeren waarschijnlijk een vast contract aangeboden hebben gekregen.

Standpunt MKB-Nederland

MKB-Nederland vindt dat er teveel gekeken wordt vanuit het arbeidsmarktperspectief van de jongeren, terwijl de flexibiliteitsbehoefte van de werkgever in onzekere tijden wel degelijk een belangrijke rol speelt. De werkgeversorganisatie pleit er daarom voor dat de maatregel in geval van crisis/recessie weer hervat moet gaan worden.

Bron: MKB-Nederland