22 december 2016 | Dossier: Ledennieuws

Vogelgriep aangetroffen bij Dierenhandel Hoogendoorn: 6.000 vogels geruimd

Bij Dierenhandel Hoogendoorn in Stolwijk is – ondanks alle maatregelen die het bedrijf heeft getroffen – vogelgriep geconstateerd. De 6.000 vogels, waaronder kippen, fazanten, hoenders, kwartels en watervogels zijn vandaag geruimd. Het bedrijf is tot nader bericht gesloten. De dierenhandel is naar eigen zeggen de grootste dierenspeciaalzaak van Nederland met onder meer een dierentuin van 20.000 vierkante meter.


De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) onderzoekt om welke variant vogelgriep het gaat. Het is namelijk nog niet bekend of het om vogelgriep type H5N8 gaat, de variant die gevaarlijk is voor mensen.

Het team van Hoogendoorn is behoorlijk aangeslagen. Op de website geeft het bedrijf aan dat de vogelgriep veel met hen doet en dat de ruiming van de vogels een voldongen feit is dat moeilijk is om te verwerken. En dat is begrijpelijk: het is een drama voor de ondernemer. Dibevo-beleidsmedewerker wet- en regelgeving levende dieren en planten, Gerrit Hofstra, houdt een vinger aan de pols bij het bedrijf. Wij wensen het team van Dierenhandel Hoogendoorn veel sterkte toe.