2 november 2020 | Dossier: Dierenwelzijn,

Vogelgriep: ophok én afschermplicht van kracht

Sinds 23 oktober geldt er voor heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. Sinds de vogelgriepbesmetting bij een bedrijf in Altforst (gemeente West Maas en Waal) is er ook een afschermplicht ingesteld. Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.

watervogel

Op meerdere plekken in Nederland zijn inmiddels besmette vogels gevonden. Het risico op verdere besmettingen van commerciële pluimveehouders wordt groot geacht.

Dibevo adviseert bedrijven om gevoelige vogels (pluimvee, loopvogels en watervogels) zo goed mogelijk af te schermen van wilde vogels of op een andere manier te voorkomen dat de dieren besmet worden. Dit uiteraard binnen de reële mogelijkheden en zonder dat het nadelig is voor het welzijn van de dieren. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen.