1 september 2020 | Dossier: Klanten, Veiligheid,

Voorkom onjuist gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen

Het onjuist gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kan schadelijk zijn voor gezondheid van mensen, maar ook van huisdieren en belangrijke insecten in je omgeving. Om consumenten hierover goed te informeren, lanceert Dibevo samen met andere brancheorganisaties en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal de campagne ‘Beter gebruik van bestrijdingsmiddelen’.

Beter gebruik van bestrijdingsmiddelen

Dat de campagne nodig is, bewijzen de cijfers: 42% van de mensen gebruikt chemische bestrijdingsmiddelen voor het bestrijden van ongedierte in en om hun huis. Terwijl bestrijden in de meeste gevallen op een milieuvriendelijke manier kan. Dit blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Milieu Centraal. 64% van deze mensen denkt dat het gebruik van die middelen schadelijk kan zijn voor het milieu. Onkruid verwijderen mensen vaker met de hand, al gebruikt bijna 1 op de 5 mensen toch nog chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid.

Voorkomen is beter dan...

Het doel van de campagne is dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zo veel mogelijk wordt beperkt en mensen die een bestrijdingsmiddel willen kopen te informeren over de beste oplossing tegen ongedierte, groene aanslag en schimmels. Dat kan zowel online op beterbestrijden.nl als in de winkel.

Banner Beter bestrijden

“Dit is een uitstekend initiatief waar ik volledig achter sta”, zegt staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven. “Een schimmel, mierenplaag of groene aanslag kun je beter voorkomen dan verwijderen. Voorkomen is beter voor mens, dier en milieu! Gebruik alternatieven, en als je toch bestrijdingsmiddelen toepast, denk daar dan goed over na en kies voor een toegelaten middel.”

Toolkit voor winkels

Speciaal voor winkels is de ‘toolkit biociden en gewasbeschermingsmiddelen’ ontwikkeld. Deze ‘toolkit’ bevat informatie, infographics, posters, flyers en website-banners die je kunt gebruiken om je klanten voor te lichten hoe ze overlast voorkomen, welke middelen ze het best kunnen gebruiken en hoe ze natuurlijke en chemische middelen op een veilige manier kunnen inzetten.

Er is niet voor niets gekozen voor een lieveheersbeestje als symbool voor de campagne, dat smult namelijk van bladluizen. Als een natuurlijke vijand je helpt, heb je geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig.

Bekijk en download de toolkit

Infographic