27 juli 2020 | Dossier: Veiligheid,

Voorkom tweede coronagolf: houd je aan de regels

„Als we op deze manier doorgaan, hoeven we niet tot de herfst te wachten op een tweede golf”. Dat zei viroloog Marion Koopmans dinsdag tegen NRC Handelsblad. Volgens de laatste cijfers van het RIVM neemt het aantal besmettingen toe en groeit de corona-epidemie in Nederland weer, net als in andere Europese landen. De kop in het zand steken is verleidelijk, maar heeft natuurlijk geen zin. Daarom roept Dibevo alle ondernemers op om zich aan de coronaprotocollen te houden en vooral ook: ervoor te zorgen dat ook klanten zich eraan houden.

drukke winkelstraat

Dashboard coronavirus

Op het Dashboard coronavirus is te zien dat het zogeheten reproductiegetal ruim boven de 1,0 zit. Het huidige reproductiegetal is 1,29 wat betekent dat 100 mensen weer 129 andere mensen besmetten. Met dat getal ligt een opleving van het coronavirus op de loer en kunnen er nieuwe brandhaarden ontstaan. Die brandhaarden kunnen voorkomen of ingedamd worden als iedereen zich zo snel mogelijk laat testen bij klachten. Dat testen gebeurt nog veel te weinig.

Protocollen

Daarnaast blijft het van belang dat ondernemers, medewerkers, toeleveranciers en klanten zich aan de regels te houden, zoals het 1,5 meter afstand houden, handen wassen en het thuisblijven bij klachten. Loop de coronaprotocollen nog even na en kijk waar je aanpassingen kunt maken om klanten op 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Winkels kunnen desnoods (weer) met winkelmandjes werken om te voorkomen dat er te veel mensen op de winkelvloer staan om te voldoen aan de 1,5 meter-regel.

Coronaprotocol voor dierenspeciaalzaken en tuincentra

Coronaprotocol voor dierenpensions

Het klinkt allemaal misschien wat betuttelend, maar bedenk dat je met een nieuwe opleving van het virus en bijbehorende strengere maatregelen nog veel verder van huis bent. Want ook nu geldt: alleen samen krijgen we corona onder controle.