07 januari 2020 | Dossier: Ledennieuws

Vuurwerk en dieren: topdrukte voor dierenpensions

Wel of geen vuurwerkverbod? Die vraag houdt heel Nederland op dit moment bezig. Vooral onder dierenliefhebbers leeft het onderwerp enorm. Uit een poll op de Facebook-pagina van Dibevo blijkt dat 80% van de stemmers voor een landelijk verbod is op consumentenvuurwerk. Niet verwonderlijk dus dat de landelijke pers rond de jaarwisseling aanklopte bij dierenpensions om te kijken hoe ze daar in alle rust oud en nieuw doorbrachten. Het AD ging op bezoek bij Dierenpension Dijkzicht en het Jeugdjournaal nam een kijkje bij Dierenvakantieboerderij ‘de Lofert’.

Vuurwerk en honden

“Bij ons kwamen de journalisten langs toen er na oud en nieuw honden werden opgehaald,” vertelt Tanja Kouwer van Dierenpension Dijkzicht uit Wijk bij Duurstede. “Hoewel het natuurlijk altijd leuk is als er op een positieve manier over je bedrijf geschreven wordt, is het in het geval van Dijkzicht niet nodig om meer klanten te vergaren voor de periode rond Kerst en de jaarwisseling. “Het zit hier dan elk jaar hartstikke vol”, zegt Tanja.

Bange dieren ‘steken’ elkaar aan

“De meeste mensen boeken nu al voor het komend jaar, en dan heb ik het zowel over de vakantie- als de vuurwerkhonden. Ik wil er wel voor waken dat we met oudejaarsdag niet het hele bedrijf vol hebben zitten met dieren die als de dood zijn voor vuurwerk. Ten eerste omdat een pension vol bange dieren niet leuk is, maar vooral omdat bange dieren elkaar toch wel een beetje ‘aansteken’. Als er ook honden in het pension zijn die relaxed reageren als er ergens een knalletje te horen is, zie je dat de vuurwerkhonden zich daar als het ware aan optrekken.” Overigens logeren er met de feestdagen bij Dijkzicht niet alleen vakantie- en vuurwerkhonden. “Ook katten”, zegt Tanja. “We hebben een aantal katten die hier gebracht worden vanwege het vuurwerk maar het overgrote merendeel zijn toch wel de honden.”

Het artikel is te lezen op de website van AD.

Harvy Schouten in het Jeugdjournaal

Leuk item van het Jeugdjournaal

“Wij werden benaderd door het Jeugdjournaal”, zegt Harvy Schouten van Dierenvakantieboerderij ‘de Lofert’ in het Brabantse Berlicum. “Het Jeugdjournaal heeft een leuk item gemaakt van twee kinderen die hun hond Sammy al jaren bij ons onder brengen gedurende oud en nieuw. Ook wij zitten altijd in deze periode vol met dieren die niet blij worden van de knallen op straat.” 

Het item is te zien op de website van NOS Jeugdjournaal.