23 april 2021 | Dossier: Klanten,

Waar bijten teken het liefst?

Waar bijten teken het liefst? Voor het eerst is via Tekenradar.nl onderzoek gedaan naar de ‘bijtvoorkeuren’ van teken. Je zou verwachten dat teken massaal warme en vochtige plekjes op het lichaam opzoeken. Maar wat blijkt? Bij kinderen bijten teken zich vaker vast op hoofd en nek, en bij volwassenen vooral op de benen. Teken bijten zich dus minder vaak vast in de huid rond de schaamstreek. Maar als ze daar bijten, worden ze wel later dan gemiddeld ontdekt en verwijderd. Dit verhoogt de kans op de ziekte van Lyme.

Teek

Voor dit onderzoek werden tweeduizend tekenbeetmeldingen bestudeerd uit 2019 en 2020, gelijkmatig verdeeld over volwassenen en kinderen.

Bij kinderen werd 32% van de tekenbeten op het hoofd en in de nek gevonden, vergeleken met 3% bij de volwassenen. Bij volwassenen komen beten op de benen veel vaker voor: 55% van alle beten en bij kinderen 25%. Beten rond de schaamstreek komen bij kinderen en volwassenen niet zo vaak voor: 7% bij kinderen en 9% bij volwassenen.

Uit onderzoek blijkt waar op het lichaam tekenbeten het vaakst voorkomen. Toch blijft het belangrijk om het hele lichaam te controleren op tekenbeten. Teken kunnen zich namelijk overal op het lichaam vastbijten.

Voorlichting aan klanten

Elk jaar lopen ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op en krijgen meer dan 22.000 mensen de ziekte van Lyme door een tekenbeet. Je kunt helpen om deze ziekte te voorkomen door je klanten te adviseren om zich na een uitstapje ‘in het groen’ altijd te controleren op teken. Nu het weer mooier wordt en het tekenseizoen weer op gang komt, is het goed om extra aandacht aan dit onderwerp te geven, zodat je klanten goed geïnformeerd zijn over het gevaar van een, op het oog, kleine tekenbeet.

 

 

App ‘Tekenbeet’

De app ‘Tekenbeet’ van het RIVM kunnen je klanten (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en zien ze wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. Ook is er een directe link naar de Tekenradar. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) en de App Store (iPhone).

Meer tekeninfo op Huisdierenspecialist

Het kan zeker geen kwaad om je klanten te blijven waarschuwen om zichzelf en hun dieren te controleren op teken en te wijzen op de gevaren. Dat kan bijvoorbeeld door deze pagina op Huisdierenspecialist te delen met je klanten. Dat kan bijvoorbeeld in een nieuwsbrief of op social media.