2 september 2024 | Dossier: Personeel,

Waarom je kort verzuim niet moet negeren

Eén van je medewerkers meldt zich ziek. Je besluit te wachten met het registreren van de ziekmelding in de hoop dat hij de volgende dag weer aan het werk is. Het brengt tenslotte een hoop administratie met zich mee voor slechts één dag ziekte. Hoewel deze aanpak op korte termijn tijd kan besparen, kan het op lange termijn geld kosten. Hoe dat werkt leggen wij in dit artikel uit.

Verzuim - ondernemer achter laptop

Stabiel en betrouwbaar team

Onze ervaring leert dat bij medewerkers die regelmatig kort verzuimen, de kans groot is dat ze uiteindelijk langdurig uitvallen. Cijfers wijzen uit dat als een medewerker meer dan drie keer per jaar kort ziek is de kans op langdurige uitval groot is. Om dergelijke signalen tijdig op te vangen, is een goede registratie van ziekteverzuim belangrijk. Hiermee krijg je inzicht in het verzuim van je medewerkers. Ook kan je acties nemen om langdurig verzuim te voorkomen. Daarmee bespaar je niet alleen op de kosten. Je zorgt ook voor een stabiel en betrouwbaar team. Een plek waar het fijn is om te werken. Waardoor medewerkers langer bij je blijven werken. En dat is uiteindelijk de grootste winst.

Hoe je het aanpakt

Meld een medewerker zich regelmatig voor korte periodes ziek? Ga dan met hem in gesprek. Probeer te achterhalen wat het onderliggende probleem is. Misschien zijn er spanningen op de werkvloer waar jij als leidinggevende niet van op de hoogte bent. Of misschien vindt de medewerker zijn functie niet meer uitdagend. Is de werkdruk te hoog of zijn er thuis (financiële) problemen? Door de oorzaak van het korte verzuim te achterhalen, kan je passende maatregelen nemen. De medewerker voelt zich gezien en de kans is groot dat ook het korte verzuim verdwijnt.

Gratis preventief advies

De casemanagers van het Dibevo ZorgPortaal zijn er voor jou. Ook voor preventief advies. Zij denken met je mee en door hun ervaring kunnen ze jou goed adviseren. Wist je trouwens dat die korte ziekmeldingen geen invloed hebben op jouw premie? Ook het preventieve advies is gratis. Je kunt de casemanagers bereiken op telefoonnummer 070 301 25 65 of mail naar arbo@dibevozorgportaal.nl.