11 april 2018 | Dossier: Klanten

Warm weer in aantocht: let op teken!

De Week van de Teek (16 t/m 22 april) moet nog beginnen, maar door het warmere weer komen teken massaal in actie. Op tekenradar is de opmars van actieve teken duidelijk zichtbaar. Vanuit het zuiden neemt de tekenverwachting toe tot ‘zeer hoog’.

Tekenverwachting

Voorlichting aan klanten

Elk jaar lopen ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op en krijgen meer dan 22.000 mensen de ziekte van Lyme door een tekenbeet. Je kunt helpen om deze ziekte te voorkomen door je klanten te adviseren om zich na een uitstapje ‘in het groen’ altijd te controleren op teken. Tijdens de Week van de Teek, van 16 tot en met 22 april, is het goed om extra aandacht aan dit onderwerp te geven, zodat je klanten goed geïnformeerd zijn over het gevaar van een, op het oog, kleine tekenbeet.

 

 

App ‘Tekenbeet’

De app ‘Tekenbeet’ van het RIVM kunnen je klanten (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en zien ze wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. Ook is er een directe link naar de Tekenradar. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) en de App Store (iPhone).

Get it on Google Play     

Controle op teken

Stigas, de organisator van de Week van de teek, heeft een korte animatiefilm gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe je je hele lichaam systematisch kunt controleren op teken.​