11 november 2015

Wat doet muziek eigenlijk bij dieren?

Hond luistert naar muziek

Gedragsbioloog Claudia Vinke over de invloed van muziek op (huis)dieren

Je staat in de lift of loopt door de gang van je hotel en wordt ineens rustig. Of je zit bij de tandarts en bent toch minder gestrest dan toen je de deur uitging. In je favoriete warenhuis koop je met muziek van Mozart op de achtergrond meer dan de bedoeling was. Meestal zonder dat we ons bewust zijn, worden we beïnvloed door muziek. Dat muziek een kalmerende invloed heeft op mensen, is niet nieuw. Maar wat doet muziek eigenlijk bij dieren?

Kabbelende muziek

“Hoe dieren reageren op muziek, is al vaker onderzocht, met name in de Verenigde Staten. Er is nog niet veel over gepubliceerd en elk onderzoek belicht weer een ander aspect, maar er zijn wel een aantal algemene conclusies. Tel onze ervaringen vanuit de Gedragskliniek voor Dieren daarbij op, dan valt er zeker iets te zeggen over dieren en muziek.” Dat zegt Claudia Vinke, gedragsbioloog bij de Gedragskliniek voor Dieren van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.


Zo blijken de hartslag en bloeddruk van honden omlaag te gaan, zodra zij kalmerende muziek horen. “Alle soorten muziek kunnen kalmerend werken, zolang deze maar ‘kabbelt’ en niet teveel pieken in frequentie en volume bevat. Als het bij honden zo werkt, dan kunnen we misschien voorzichtig stellen dat dit voor alle diersoorten geldt. Lichte klassieke muziek lijkt dan meestal de beste optie.”

Geluiden maskeren

Bij het kalmerende effect van muziek kan iedereen zich waarschijnlijk wel iets voorstellen. Maar hoe kun je muziek nog meer inzetten? Claudia: “Muziek kan ook maskerend werken. Je kunt met muziek, zelfs als die niet hard staat, andere geluiden maskeren. Denk bijvoorbeeld aan de tandarts. Vaak klinkt in de wachtkamer of in de behandelkamer een rustig muziekje. Dat maakt dat je de geluiden van bijvoorbeeld de boor minder goed hoort.

Op plekken waar meerdere dieren bij elkaar zitten, zoals in een dierenziekenhuis als onze Universiteitskliniek, kun je muziek gebruiken om geluiden van nerveuze dieren te maskeren. Dit geeft in feite ook rust. Thuis kun je muziek inzetten om je hond af te leiden van geluiden waarvoor hij angstig is, zoals vuurwerk of onweer. Deze geluiden vallen minder op als ze gemaskeerd worden door de achtergrondmuziek in de huiskamer.”

Goedkope oplossing bij verlatingsangst

Muziek of nog breder geluid is ook in te zetten als gedragstherapie. “In onze Gedragskliniek voor Dieren adviseren wij het baasje van een hond met verlatingsangst om geluiden van het normale gezinsleven op te nemen. Gesprekken of stemmen, geluiden van het avondeten, van deuren die open- en dichtgaan of muziek die vaak te horen is. Deze vertrouwde geluiden kun je afspelen als de hond alleen thuis moet blijven. Dat kan de-stresserend werken. Honden met verlatingsangst gaan vaak dingen vernielen of veel blaffen. Maar dat wordt vaak een stuk minder als ze vertrouwde geluiden om zich heen horen. Dat is een goedkope en eenvoudige oplossing, zonder de hond gelijk medicatie te hoeven geven.”

Wil je meer horen over het kalmerende effect van muziek op dieren? Luister dan naar (een van) de volgende links.

www.youtube.com/watch?v=pCRGevu2Eg0
www.sinfinimusic.com/nl/actueel/focus/kattenklanken
www.ontspanningsmuziek.nl/contents/nl/d12_Muziek_voor_Dieren.html

Bron: Universiteit Utrecht, faculteit diergeneeskunde