7 september 2021 | Dossier: Veiligheid, Wet- en regelgeving,

Tegenstrijdige wetgeving door corona: hoe ga je daarmee om?

Dibevo merkt dat sommige leden door de coronaregelgeving steeds meer klem komen te zitten. Als werkgever ben je wettelijk verplicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen, maar dat staat lijnrecht tegenover een andere wet die zegt dat je je werknemers niet mag vragen of ze gevaccineerd of getest zijn. Ook niet als andere medewerkers daarom vragen. Hoe ga je daarmee om?

Medewerker

Laten we vooropstellen dat je als werkgever je werknemers niet kunt verplichten om zich te laten vaccineren. Wel of niet, dat is een afweging die iedereen voor zichzelf moet maken. Wél kun je medewerkers waarvan je weet dat ze twijfelen, wijzen op het belang van vaccinatie voor de werkomgeving en de veiligheid van klanten en collega’s. Ook kun je hen vragen om zich in elk geval goed te (laten) informeren over de coronavaccinatie.

Want ook al mag je je medewerkers niet vragen naar hun vaccinatie; je kunt wel een rol spelen bij het verhogen van de vaccinatiegraad in Nederland. MKB-Nederland is daarom gestart met de campagne ‘Twijfel over vaccineren? Laat je informeren’. Je kunt dat subtiel doen door de poster van de campagne op te hangen in je bedrijf. Klik op de poster voor de PDF-versie.

Twijfel over vaccineren