15 januari 2024 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Wettelijk minimumloon per 1 juli met 1,2% extra omhoog

Het wettelijk minimumloon gaat per 1 juli 2024 met 1,2% omhoog en wordt daarnaast geïndexeerd. De spoedwet die daarvoor nodig is, is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Loonstijging

De extra verhoging van het minimumloon komt voort uit een amendement van de Tweede Kamer. Hierdoor zal het minimumloon naar verwachting stijgen van € 13,27 per uur nu naar minimaal € 13,43 per uur vanaf 1 juli. Wat de verhoging van 1,2% per 1 juli precies in de portemonnee betekent, is nog niet bekend. Dat hangt af van de halfjaarlijkse indexatie van het minimumloon: elk half jaar stijgt het minimumloon mee met de cao-lonen. In het voorjaar van 2024 worden de bedragen bekend gemaakt.

Met deze ontwikkeling lijkt het erop dat we de grootste schokken nu wel gehad hebben en is de kans groot dat we een periode van meer gematigde groei van het wettelijk minimumloon tegemoet gaan.

Dibevo-cao

Voor de werknemers die onder de Dibevo-cao vallen, ligt er een afspraak dat per 1 januari 2024 de lonen met minimaal 5% en maximaal 6% omhoog zullen gaan. Uiterlijk 31 maart weten we het definitieve percentage.

Wil je per 1 januari al wel loonsverhoging geven aan je medewerkers, dan adviseren we om de salarissen per 1 januari met 5% te verhogen, onder verwijzing naar artikel 6 lid 8 van de cao. Daarin staat dat de loonsverhoging vooruitlopend wordt gegeven op de definitieve uitkomst van de cao-loonsverhoging en dat dit later met elkaar wordt verrekend.

Sowieso moet je altijd nagaan of je minimaal het wettelijk minimumloon betaalt.