09 maart 2016 | Dossier: Veiligheid

Winkeldief op Facebook zetten: mag dat?

Winkeldief

Steeds vaker zie je ze op sociale media voorbij komen; foto’s en video’s van een winkeldiefstal die door een winkelier online zijn gezet. En altijd kunnen deze berichten rekenen op een enorm aantal ‘Vind-ik-leuks’ en reacties van anderen. Iedereen begrijpt dat de winkelier wil dat degene die zijn spullen heeft gestolen daarvoor ter verantwoording wordt geroepen. En andere gebruikers van sociale media helpen de winkelier graag.

En toch mag het officieel niet

De wetgeving in Nederland zit zo in elkaar dat het plaatsen van beelden van anderen snel worden gezien als een schending van privacy. Wet en werkelijkheid liggen echter ver uit elkaar. En ook politie en Openbaar Ministerie staan het plaatsen van beelden op internet oogluikend toe. Dagelijks worden dit soort beelden op internet geplaatst, zonder hier tegen wordt opgetreden.

Wet houdt geen rekening met social media

Dibevo heeft begrip voor winkeliers die sociale media gebruiken om winkeldieven aan te pakken en te voorkomen dat winkeldiefstal plaatsvindt. Natuurlijk is privacy een heel belangrijk goed, dat beschermd dient te worden. Maar door de ontwikkelingen op het gebied van sociale media is de manier waarop we met persoonsgegevens omgaan snel aan het veranderen. En in de huidige wetgeving is daar geen rekening mee gehouden.

Winkelier in lastige positie

Het is daarbij goed om te beseffen dat ook de winkelier niet wil dat klanten uit zijn winkel onterecht worden gezien als winkeldief. Juist de winkelier heeft er belang bij dat alleen echte winkeldieven worden aangepakt. De huidige situatie brengt de winkelier in een lastige positie. Als ondernemer probeert hij zijn goederen zo goed mogelijk te beschermen en winkeldiefstal aan te pakken, maar de huidige wetgeving staat het gebruik van eenvoudige, moderne middelen niet toe. De winkelier dreigt ter verantwoording te worden geroepen en niet de winkeldief. De wereld op zijn kop!

Wetsvoorstel in voorbereiding

Gelukkig zien de beleidsmakers en politiek inmiddels ook het gapende gat tussen de praktijk op de winkelvloer en de bestaande wetgeving. Er is een wetsvoorstel in voorbereiding, waarin wordt toegestaan dat beelden van winkeldieven onder voorwaarden openbaar worden gemaakt. De overheid dient de huidige wetgeving zo aan te passen dat de winkelier weet waar hij aan toe is. Snelheid is daarbij geboden, want ontwikkelingen op sociale media wachten niet op jarenlange wetgevingstrajecten.

Bron: Detailhandel Nederland