16 juni 2021 | Dossier: Bedrijfsvoering, Veiligheid,

Regeling ‘Winkeldieven Betalen’ stuit soms toch op drempels

Door de coronaperiode is het wat onderbelicht, maar sinds eind vorig jaar is ‘Winkeldieven Betalen’ de nieuwe €181-regeling voor de detailhandel. Via deze regeling kun je winkeldiefstal makkelijk afhandelen door 181 euro te claimen bij de winkeldief. Maar in de praktijk blijkt dat niet altijd goed te gaan.

Winkeldief

De regeling is een opvolger van ‘Afrekenen met Winkeldieven’ en wordt nu uitgevoerd door SODA, voluit de ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling. Voor wie de regeling onbekend in de oren klinkt: hieronder leggen we het nog even uit.

Hoe werkt het?

Als je een winkeldief op heterdaad betrapt en aangifte doet, kun je voor de tijd die je hieraan kwijt bent €181 schadevergoeding eisen van de dader. Ook de kosten van directe schade, bijvoorbeeld door het verwijderen van beveiligingslabels of vernielde verpakkingen, kun je laten betalen door de winkeldief.

Samenwerking met politie

Belangrijk voordeel van de nieuwe uitvoering is dat de politie de gegevens van de winkeldief automatisch deelt met SODA. Dat scheelt veel papierwerk in de winkel. Nadat de gegevens van de dader van politie zijn ontvangen start de incasso. Bij niet betalen wordt een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld. Ervaring leert dat de verhaalkans ongeveer 70% is.

Wat kost aansluiting bij SODA?

Winkeldieven betalen

Deelnemers aan de regeling betalen niets. Alleen na succesvolle incasso van de aansprakelijkstelling houdt SODA een deel in voor haar bemiddeling. No cure, no pay dus. Zodra het schadebedrag is geïncasseerd, ontvang je €133,- op jouw rekening. Inclusief €8,33 verrekenbare btw, houd je per vordering €141,33 over als schadevergoeding.

Preventieve werking

Als deelnemer aan de regeling krijg je speciaal voorlichtingsmateriaal dat laat zien dat jouw winkel korte metten maakt met winkeldieven. Bijvoorbeeld met stickers die je op de voordeur en in de winkel kunt aanbrengen. Dat werkt bijzonder preventief, zo blijkt uit de resultaten.

Digitaal aangifte

Allemaal goed nieuws, maar bij Dibevo komen meldingen binnen dat aangifte doen toch op drempels stuit en winkeldieven soms toch wegkomen met een ‘foeigesprek’ met de politie. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Herken jij deze signalen? Meld dit dan zo snel mogelijk bij ons.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de regeling. Ga dan naar de website winkeldievenbetalen.nl.