28 april 2020 | Dossier: Bedrijfsvoering,

Winkelmeters in buitengebieden: investeren of niet?

Al ver voor de crisis werkt Dibevo samen met een aantal andere brancheorganisaties aan de vitale buitenstad. Bij gemeenten is veel aandacht voor de binnenstad, maar er is in Nederland ook een groot aantal winkelgebieden buiten de stad. Met een uitspraak van het Europese hof halverwege 2019 is het voor gemeenten des te belangrijker om goed beleid te voeren. Maar wat doe je als je een noodlijdende woonboulevard hebt. Ga je daarop investeren of juist niet?

Buitenstad

Wij zien dat veel lokale overheden worstelen met die vraag. Er is regionaal discussie over de toevoeging van winkelmeters in de buitengebieden. Op dit ogenblik wordt een rapport uitgewerkt met scenario’s waarmee lokale ondernemers en overheden handvatten krijgen om besluiten te kunnen nemen die leiden tot een sterke lokale detailhandel. Ook in deze coronatijd wordt dit punt steeds belangrijker.

We zien in algemene zin dat bedrijven in verschillende branches achteruitgaan en om hulp vragen om te overleven. Dit zet winkelgebieden verder onder druk. Ook deze ondernemingen zijn juist nu gebaat bij een goed en afgewogen vestigingsbeleid. Immers een voor de klant interessant winkelgebied maak je met elkaar.

Eind mei wordt het rapport verwacht en zullen wij het aankondigen op onze website.