06 oktober 2015 | Dossier:

Winkelpersoneel vaak bedreigd met lichamelijk en/of verbaal geweld

Agressie

Uit een veiligheidsmeting van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) blijkt dat 24% van het winkelpersoneel weleens wordt bedreigd met lichamelijk en/of verbaal geweld. Iedere dag krijgen 600 winkelmedewerkers te maken met agressie en geweld. De meting werd gedaan in het kader van de Week van de Veiligheid, waarin organisaties gezamenlijk aandacht vragen voor het belang van goed voorbereid personeel op agressie en geweld.

180.000 medewerkers bedreigd per jaar

Een ontevreden klant die met zijn vuist zwaait om zijn gelijk te krijgen of een klant die betrapt wordt op diefstal van een artikel en over het ‘vermeende onrecht’ flink tekeer gaat tegen een winkelmede­werker. Het is helaas de dagelijkse praktijk in veel winkels. Elk jaar worden zo’n 180.000 personeels­leden bedreigd in hun winkel. En dat is de afgelopen 4 jaar nauwelijks veranderd. Dat blijkt uit het onderzoek dat in de jaren 2011 - 2014 werd gehouden en waar ruim 8.500 ondernemers bij zijn betrokken.

Keurmerk Veilig Ondernemen

Het onderzoek is onderdeel van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). In het KVO werken winkeliers­verenigingen, gemeente, politie en brandweer samen aan maatregelen om hun winkelgebied veiliger te maken. Personeel krijgt bijvoorbeeld trainingen en er wordt aandacht besteed aan betere verlichting en alarmsystemen.