24 maart 2021 | Dossier: Ledennieuws,

Yarrah Organic Petfood komt met volledig recyclebare verpakking

Yarrah Organic Petfood gaat recyclebare verpakkingen gebruiken voor zijn biologisch honden- en kattenvoer. Vanaf april zijn alle Yarrah-droogvoerverpakkingen gemaakt van mono-plastic. Hierdoor zijn de zakken volledig recyclebaar.

Yarrah CEO Bas van Tongeren
Bas van Tongeren

“Wereldwijd worden er jaarlijks miljoenen vervuilende plastic zakken verbrand”, vertelt Bas van Tongeren, CEO van Yarrah Organic Petfood. “Met volledig biologische producten belasten we de planeet al zo min mogelijk, maar ook de verpakking speelt natuurlijk een rol. Door te kiezen voor materiaal dat verwerkt kan worden tot nieuwe plastic producten, maken we ons assortiment nog duurzamer.”

Mono-plastic

Yarrah verpakt het droogvoer bewust in mono PE, ofwel plastic dat uit één soort bestaat en daardoor volledig recyclebaar is. “In onze zoektocht naar een betere verpakking hebben we alle opties onderzocht. Voor ons is mono-plastic de allerbeste keuze. Veel mensen denken bij duurzaam meteen aan papier, maar daar kleven nadelen aan. Er is bijvoorbeeld een plastic coating nodig aan de binnenkant, wat de opties voor hergebruik sterk vermindert”, legt Van Tongeren uit. “Ook kiezen we niet voor biologisch afbreekbaar plastic, want dit verteert lang niet altijd helemaal op de composthoop en kan dan microplastics achterlaten. Gelukkig kunnen afvalverwerkers onze nieuwe zakken omsmelten en het zo een nieuw leven geven.”

Uitdaging

Inmiddels verpakt Yarrah bijna alle producten duurzaam. Alleen de verpakkingen van de maaltijdzakjes zijn nog niet 100% herbruikbaar. Van Tongeren: “We werken hard aan de ontwikkeling van circulaire maaltijdzakjes die lang houdbaar zijn. We willen namelijk geen duurzame zakjes lanceren die snel over datum raken. Dat zorgt alleen maar voor meer afval, omdat consumenten het voer dan eerder weggooien. Het is een mooie uitdaging om hier een oplossing voor te vinden, maar het gaat ons lukken. Daar ben ik van overtuigd!”