25 maart 2021 | Dossier: Dierenwelzijn, Wet- en regelgeving,

Overheid geeft eindelijk duidelijkheid over status trimsalons

Mede dankzij de inzet van Dibevo en trimmersvakvereniging ABHB heeft de Partij voor de Dieren op 13 januari een aantal Kamervragen gesteld over de sluiting van trimsalons. Vanwege de urgente situatie vroeg de partij om binnen een week te antwoorden. Daarop is nu eindelijk, na 10 weken, een reactie gekomen van minister Carola Schouten.

Hond in bad in trimsalon

De vertraging kwam volgens minsiter Schouten doordat er overleg moest plaatsvinden tussen de ministeries van EZ en LNV omdat er  vragen werden gesteld over zowel de steunmaatregelen als over dierenwelzijn.

Drie belangrijke verklaringen

Naar aanleiding van de Kamervragen heeft Dibevo samen met de ABHB vrijwel direct een uitgebreid schrijven naar de beide ministeries gestuurd. En dat zien wij in drie belangrijke punten terugkomen.

  1. Het eerste punt is dat de minister aangeeft dat het voor het dierenwelzijn belangrijk is dat dieren regelmatig worden getrimd. Dit betekent dat dieren ‘gewoon’ onderhouden mogen worden.

  2. Het tweede belangrijke punt is dat er een onderscheid wordt gemaakt in trimsalons waar de klant zelf naar binnen kan en waar dat niet kan. Als de klant niet zelf naar binnen kan, dan is er dus sprake van een besloten plaats. Daarmee is het standpunt van Dibevo dus overgenomen. Namelijk: als je trimt met de deur op slot, dan is er geen sprake van een publieke plaats en mag de klant het huisdier gewoon brengen.

    Let wel: de klant mag niet bij de trimsalon naar binnen kunnen lopen, want dan ben je wél een publieke plaats. Ben je onderdeel van een winkel en is de trimsalon af te sluiten (zodat de klant niet zelf naar binnen en buiten kan), dan mag de klant het huisdier ook gewoon aan de buitendeur brengen.


  3. Het derde en laatste punt is dat de minister aangeeft dat er afspraken zijn gemaakt met de sector, zodat trimmen veilig kan. En dat klopt: die afspraken hebben wij al in februari met de overheid gemaakt. Welke dat zijn, kun je hier lezen.