16 maart 2014 | Dossier:

Zo kan het dus ook! 7 tips voor huisdierenfotografie

7 tips voor huisdierenfotografie

Boeken over honden verschijnen aan de lopende band, maar het onlangs uitgebrachte SHAKE van huisdierenfotograaf Carli Davidson blijkt niet zomaar een boek. Davidson portretteerde haar onderwerpen op een manier die we nog niet eerder hebben gezien: schuddend met hun kop waarbij hun snuit alle kanten op flappert.

De inspiratie voor de foto’s ontstond tijdens het schoonmaken. Davidson: “Op een dag was ik het speeksel van mijn hond van de muur aan het wassen en kreeg een 'aha'-moment. Ik dacht eraan hoe hij zijn grote wangen geschud zou moeten hebben en en zo kwam ik op het idee.”

De foto's in het boek zijn geschoten met een Nikon-camera die 10 beelden per seconde kan schieten en daarbij razend snel kan scherpstellen.

7 tips om huisdieren te fotograferen

Misschien wil je zelf ook grappige foto's maken van de dieren in de winkel of in het dierenpension. Carli geeft 7 tips om direct met huisdierenfotografie aan de slag te gaan.

  • Begin met de dieren buiten te fotograferen. Gewoonlijk voelen ze zich buiten meer op hun gemak en is de kans groter dat je de gewenste resultaten krijgt.
  • Houd altijd wat lekkers bij de hand om de dieren te belonen voor hun harde werk.
  • Overdrijf niet en neem regelmatig pauze. Het lukt niet om de aandacht van een dier langer dan enkele minuten vast te houden.
  • Experimenteer met verschillende gezichtshoeken en probeer te fotograferen vanaf de hoogte van het dier. Sommige camera's hebben een kantelbare monitor waarmee je vanaf een laag standpunt foto's kunt maken zonder pijn aan je knieën of rug te krijgen.
  • Gebruik een camera met een snelle scherpstelling. Dat is heel belangrijk wanneer je opnamen van snel bewegende onderwerpen maakt.
  • Probeer scherp te stellen op de ogen van het huisdier. Als je een zo groot mogelijk diafragma instelt, krijg je een zachtere achtergrond die voor een mooi dramatisch effect zorgt.
  • Gebruik attributen zoals een bal of veer om de aandacht van het dier te trekken. Als je eenmaal de kunst beheerst om de camera in de ene en het speeltje in de andere hand te houden, kun je een paar mooie actieopnamen van het huisdier maken.

Over Carli Davidson

De 31-jarige Carli Davidson is sinds haar tienertijd al actief met fotografie. Ze werkt als freelancer voor Oregon Zoo, richt zich zowel op commerciële projecten als op beeldende kunst. Ze startte haar carrière door foto's te nemen van de dieren waar ze mee werkte bij Oregon Zoo, dierenbeschermingsorganisaties en in de dierenopvang.