28 januari 2016 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Titerbepaling toegestaan om te voldoen aan vaccinatieplicht

Titerbepaling is wettelijk toegestaan

Het komt steeds vaker voor dat huisdiereigenaren hun hond of kat niet willen laten vaccineren, maar daarvoor in de plaats een titerbepaling willen inzetten. In het oude Honden- en kattenbesluit en het huidige Besluit houders van dieren staat echter dat honden en katten ingeënt moeten zijn voordat ze naar een dierenpension mogen. Daar komt nu verandering in: vanaf nu is een titerbepaling toegestaan om te voldoen aan de vaccinatieplicht.

Titerbepaling goede voorspellende waarde

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft aan dat titerbepalingen ingezet mogen worden om aan de vaccinatieplicht te voldoen. De titerbepaling blijkt namelijk een goede voorspellende waarde te hebben van de bescherming die een dier heeft. Wel moet de dierenarts de titerbepaling goed onderbouwen en duidelijk aangeven wanneer de huisdieren ingeënt zijn of wanneer de huisdieren voor herhaling van de entingen een bezoek moeten brengen aan de dierenarts.

Bij de hond is de titerbepaling in te zetten voor Parvo, HCC en Distemper en bij de kat voor Panleukopenie. Met een titerbepaling meet je de hoeveelheid antistoffen in het bloed. Met een vaccinatie stimuleer je het dier om antistoffen te maken. Boven een bepaalde hoeveelheid antistoffen is er voldoende bescherming en is een vaccinatie dus (nog) niet nodig.

Titerbepaling en dierenpensions

Pensionhouders moeten zich nog steeds aan de wet houden, wat inhoudt dat honden en katten verplicht zijn om in ieder geval één keer gevaccineerd te zijn tegen Parvo, hondenziekte, Distemper respectievelijk Kattenziekte en Niesziekte. Vervolgens is het mogelijk om de status van de bescherming te controleren met de titerbepaling. De NVWA accepteert de titerbepaling als alternatief voor de (3-)jaarlijkse hervaccinatie, op voorwaarde dat deze voldoende onderbouwd is.

Je bent als dierenpensionhouder vrij in je keuze of je alleen dieren aanneemt met de volledige (3-)jaarlijkse entingen of dat je ook dieren aanneemt die een titerbepaling hebben gehad. Uiteindelijk ben jij verantwoordelijk dat de dieren in je pension gezond blijven.

Bron: KNMvD