20 mei 2021 | Dossier: Ledennieuws,

14% van katteneigenaren is allergisch voor... katten

Wist je dat 14% van de katteneigenaren allergisch is voor katten en 22% van de katteneigenaren iemand in de nabije omgeving heeft die kattenallergie heeft? 33% van de katteneigenaren die allergisch zijn, knuffelt hun kat zelfs minder. Deze en andere cijfers komen uit het onderzoek dat diervoederfabrikant Purina onder 1200 Nederlanders heeft uitgevoerd.

Onderzoek kattenallergie Purina

De meest voorkomende en alom bekende klachten van de allergie zijn niesaanvallen, tranende ogen en moeite met ademhalen. Om dit te verminderen ventileert 30% van de mensen met gevoeligheid voor kattenallergenen het huis, knuffelt 28% minder met een kat, maakt 24% vaker schoon en stofzuigt 21% minstens elke dag.

Misverstand

Een  wijdverbreid misverstand is dat de allergische klachten worden veroorzaakt door huidschilfers of kattenharen. Maar liefst 44% van de respondenten denkt dat dat de reden is van een kattenallergie. De werkelijke oorzaak van de allergische klachten zijn de allergenen van de kat óp de huidschilfers en kattenharen. Hier was maar 3% van de respondenten van op de hoogte.

Allergenen verminderen

Met stofzuigen, ventileren en schoonmaken wordt het probleem dus niet aangepakt bij de bron; het vermindert alleen de verspreiding van de allergenen. Het belangrijkste kattenallergeen dat allergische gevoeligheid veroorzaakt, is ‘Fel d 1’.

Fel d 1 is een eiwit dat katten voornamelijk in de speekselklieren produceren. Als de kat zichzelf wast, komt het op zijn haren en huidschilfers terecht. Tot nu toe zijn er maar een handvol bedrijven die onderzoek hebben gedaan naar het neutraliseren of verminderen van Fel d 1:

  • Het Amerikaans bedrijf InBio onderzoekt hoe je met een technologie die CRISPR heet, de kat genetisch zodanig kunt veranderen dat hij geen Fel d 1 meer produceert.
  • Het Zwitserse bedrijf Saiba Animal Health is bezig met een vaccin dat Fel d 1 neutraliseert, maar dat vaccin is nog niet verkrijgbaar.
  • Purina heeft kattenvoeding ontwikkeld dat Fel 1 d deels neutraliseert in de bek van de kat. Purina claimt dat zijn nieuwe ProPlan LiveClear-kattenvoeding allergenen op kattenhaar en -huidschilfers vanaf de derde week van het voeren met gemiddeld 47% kan verlagen. Volgens Purina is dit vooralsnog ‘het enige product op de Europese markt dat kattenallergenen significant reduceert’.