12 oktober 2023 | Dossier: Veiligheid, Wet- en regelgeving,

Afval van huisdieren: wat zegt de verpakking?

De aandacht voor het milieu wordt steeds belangrijker bij het houden en verzorgen van huisdieren. Dat is natuurlijk prachtig, maar een van de punten waar het makkelijk mis kan gaan, is met producten voor het opvangen en/of opruimen van poep van honden en katten. Het moet voor huisdierbezitters volledig duidelijk zijn wat wel en wat vooral niet moet gebeuren met afval van huisdieren. En dat blijkt niet altijd het geval.

Kattenbakkorrels
Foto: Marco Verch

Veel poepzakjes en kattenbakkorrels zijn tegenwoordig gemaakt van natuurlijke materialen, en dat is een heel goede ontwikkeling. Alleen staat er op de verpakking vaak in grote letters dat het product composteerbaar of biologisch afbreekbaar is. Veel consumenten zullen dat lezen als ‘het mag in de GFT-bak’. Zelfs als er ook ergens op de verpakking staat (meestal helaas in veel kleinere letters) dat het bij het restafval moet.

Het moet bij het restafval omdat poep van honden en katten besmet kan zijn met zoönosen die bij vergisting of compostering onvoldoende worden afgebroken; denk aan samonella of toxoplasma. Ook Milieu Centraal, het informatiekanaal van de overheid, laat daar geen misverstand over bestaan.

Dibevo vindt het belangrijk dat fabrikanten deze informatie duidelijk op de verpakking aanbrengen en liefst termen als ‘composteerbaar’ vermijden omdat daardoor verwarring kan ontstaan. De term ‘natuurlijk’ is dan een beter alternatief.

Het gebruik van niet of minder vervuilende materialen is belangrijk, maar we moeten voorkomen dat de consument verkeerde beslissingen neemt bij het wegdoen van afval.