12 oktober 2023 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Verplichte bedenktijd bij de aanschaf van een huisdier?

Nieuwskoppen als ‘Dierenasiel overvol met katten’, ‘Dierenasiel kampt met overvloed aan gedumpte konijnen’ en ‘Gedumpt voor vakantie: dierenasiels overvol’ hebben we de afgelopen tijd meermaals voorbij zien komen. In de Tweede Kamer worden over dit onderwerp dan ook steevast vragen gesteld.

In deze discussies binnen de overheid wordt ervan uitgegaan dat mensen het kopen van een huisdier zien als een impulsaankoop en dat het invoeren van een verplichte bedenktijd na de aankoop ervoor kan zorgen dat er minder impulsaankopen worden gedaan. Maar is dat wel zo?

Impulsaankoop of niet?

In deze discussie wordt één ding telkens over het hoofd gezien, namelijk dat als je voor een dier kiest je niet weet wat er in de jaren daarna verandert. Je kunt bijvoorbeeld je baan verliezen, ziek worden of je gezinssituatie kan veranderen. Maar ook wanneer er niets verandert, kan de zorg voor een huisdier teveel worden. Bijvoorbeeld dat mensen de kosten voor hun huisdier niet meer kunnen betalen door de stijgende kosten. 

Onderzoek

Om het invoeren van een bedenktijd als oplossing te kunnen onderbouwen wordt op dit moment onderzoek gedaan door de overheid naar de motieven van mensen om een dier aan te schaffen. De discussie ligt dus vooralsnog even stil, maar in het tweede kwartaal van 2024 wordt een rapport hierover verwacht. We houden je op de hoogte.