11 maart 2021 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Stand van zaken AHR en gevolgen voor handel in vogels binnen Europa

In dit bericht geven we een update over de Europese Animal Health Regulation (AHR) en welke gevolgen dat heeft voor grensoverschrijdend transport van vogels binnen Europa.

Diamantduif

Registratieplicht houders van vogels

De Europese Commissie werkt aan een zogeheten derogatie op de registratieverplichting voor inrichtingen. Er zal een grens komen die bepaalt of je wel of niet moet registreren. Dit kan een grens zijn op aantallen (zoal nu de 250 stuks-grens) of op gebruik (bijvoorbeeld commercieel gehouden/ verkoop aan anonieme afnemers). De verplichting zal pas ingaan nadat er duidelijkheid is over de aangevraagde derogatie.

Certificatie van vogels bij intraverkeer

Er is een verzoek gedaan om niet-gevoelige soorten siervogels uit te zonderen van de certificatieplicht. Gevoelige soorten zijn; kippen, kalkoenen, parelhoen, eenden, ganzen, kwartels, duiven, fazanten, patrijzen en loopvogels (Ratitae).

Let er hierbij op dat onder duiven waarschijnlijk alle soorten Columbiformes vallen; dus een diamantduifje of een kroonduif valt onder de duiven. De Europese Commissie heeft toegezegd dat bij de eerstvolgende draft van EU-verordening 2020/688 dit verwerkt zal zijn. En duiven voor wedvluchten uitgezonderd zijn van de certificeringsplicht. NB: wedstrijdduiven zijn uitsluitend de duiven die in het kader van een wedstrijd vervoerd worden. Bij de verkoop van raceduiven gelden de standaardregels.

Papegaaien

Bij intraverkeer van papegaaien (verkeer over de binnengrenzen) moeten de dieren individueel geïdentificeerd zijn met een goedgekeurde pootring, chip of tatouage. Dieren mogen uitsluitend afkomstig zijn uit een inrichting waar in de afgelopen 6 maanden geen psittacose is aangetoond.

Datum invoeren

Omdat er op dit moment nog redelijk veel onduidelijk bestaat, is de invoer van dit deel van de AHR uitgesteld tot oktober. Tot oktober gelden de huidige regels (ook mbt papegaaien)

Uitbraken van vogelgriep

Met in de invoer van de AHR zal ook een uitbraak van hoog pathogene vogelgriep (HPAI) bij hobbydieren als een geval beschouwd worden en zal er dus ook een Beschermings- en Toezichtsgebied (BT-gebied) ingesteld worden. Maar waarschijnlijk mag je op de maatregelen die er in het gebied gelden, uitzonderen. Theoretisch zou dit kunnen betekenen dat je een BT-gebied instelt zonder restricties, wat inhoudelijk dezelfde situatie is als geen gebied instellen. Maar dit moet nog gecheckt worden met de juristen.

Reinigen en ontsmetten transportmiddelen

Er zullen mogelijk eisen gesteld worden aan het reinigen en ontsmetten (R&O) van transportmiddelen waarmee siervogels vervoerd zijn. Deze zijn echter nog niet ingevuld.