07 maart 2017 | Dossier: Bedrijfsvoering

Banken voeren dit jaar naamcheck bij overschrijving in

De Nederlandse banken gaan vanaf later dit jaar bij overschrijvingen een IBAN-naamcontrole invoeren om verkeerde overboekingen te voorkomen. De IBAN-naamcontrole is door de Rabobank ontwikkeld, maar alle banken zullen het controlemiddel gaan inzetten.

IBAN-naamcontrole

De maatregel controleert of de naam die gebruikers bij een overboeking invullen overeenkomt met de naam die bij de bank als rekeninghouder van de ingevulde IBAN bekend staat.

Een grotendeels correcte naam met typefout wordt door de controle verbeterd. Hoort de ingevulde naam helemaal niet bij het rekeningnummer, dan krijgt de gebruiker een waarschuwing. De klant is vervolgens zelf verantwoordelijk voor wat hij met die melding doet.

De check moeten helpen om verkeerde overboekingen en fraude tegen te gaan. Per maand zouden nu ongeveer 1300 verkeerde boekingen bij banken worden gemeld. In driekwart van de gevallen gaat het om verouderde rekeningnummers en vergissingen. Daarnaast zou gemiddeld in ruim tweehonderd gevallen per maand sprake zijn van fraude. Rabobank voert de check in het tweede kwartaal in. Andere banken volgen daarna.

Bron: Detailhandel Nederland en Rabobank