6 juli 2020 | Dossier: Dierenwelzijn,

Besmetting COVID-19 nertsenbedrijf Gemert bevestigd

In Gemert is bij het nertsenbedrijf, waar eerder een verdenking van SARS-CoV-2 was, de besmetting nu officieel vastgesteld. Op het bedrijf zitten 12.000 moederdieren. De besmetting is aan het licht gekomen door het early warning monitoringssysteem (systeem voor vroegtijdige waarschuwing) waarmee wekelijks dieren worden getest op het virus.

Nerts

In totaal zijn er nu 20 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Alle bedrijven zijn geruimd. De eerdere adviezen voor de omgang met huisdieren blijven ongewijzigd.

Bestaande advies voor omgang met huisdieren blijft van kracht

Dat COVID-19 bij huisdieren kan voorkomen, was al eerder bekend. Het risico dat mensen besmet kunnen raken door hun huisdier, blijft echter klein. De bestaande adviezen van het RIVM over COVID-19 en de omgang met dieren blijven ongewijzigd.

Het advies luidt: houd je dier binnen als er mensen in het huishouden zijn met corona-klachten en het dier ook ziek is. Raadpleeg bij twijfel of ernstige klachten altijd de dierenarts. Het volledige advies is te vinden op de website van het RIVM.

Flyer met adviezen voor eigenaren van huisdieren

De overheid heeft een flyer met adviezen gemaakt voor huisdiereigenaren. Klik op de afbeelding hieronder voor de PDF, print hem uit en hang hem in je winkel, pension, trimsalon of waar je ook denkt dat advies aan huisdiereigenaren nuttig kan zijn.

Advies voor eigenaren van huisdieren in verband met COVID-19