29 juni 2021 | Dossier: Dierenwelzijn,

Certipet-accreditatie voor diergedragstherapeuten wordt Dierbaar

Het enige echte Dierbaar-keurmerk voor de huisdierenbranche floreert volop. Er wordt stevig getimmerd aan een netwerk van professionals die voor de consument te herkennen zijn aan het bekende logo. En er is belangrijk nieuws te melden, want er ligt uitbreiding in het verschiet. De Certipet-accreditatie voor diergedragstherapeuten wordt namelijk per 1 september ondergebracht bij Dierbaar.

Certipet wordt Dierbaar

Net zoals bij dierenpensions, dierenspeciaalzaken en tuincentra, is er ook onder diergedragstherapeuten behoefte aan een duidelijk onderscheid tussen professionals en ‘would be’-specialisten. En dat niet zonder reden. Wat diereigenaren vaak niet weten is dat gedragsproblemen bij huisdieren kunnen leiden tot grote problemen met dierenwelzijn, zoals vroegtijdige euthanasie en het afstaan van het dier aan een asiel.

Gedragsproblemen en euthanasie

Een Deens onderzoek naar euthanasie bij honden zette een aantal medewerkers van Faculteit Diergeneeskunde en Wageningen UR op het spoor van een accreditatiesysteem. Uit het onderzoek bleek namelijk dat een derde deel van de bijna 2500 onderzochte dieren was geëuthanaseerd vanwege gedragsproblemen. Om onnodige euthanasie te voorkomen is er dus een belangrijke rol weggelegd voor diergedragstherapeuten. Om het kaf van het koren te scheiden werd Stichting Certipet opgericht.

Op dit moment zijn 20 actieve en professionele diergedragstherapeuten te herkennen aan het Certipet-logo. Daarmee is het hulpbehoevende dier en zijn eigenaar aan het juiste adres en kunnen zij met goede adviezen en begeleiding in vele gevallen weer plezier aan elkaar beleven.

Onder de vlag van Dierbaar

In het jaar dat Stichting Certipet haar 10-jarige jubileum viert, hebben de bestuursleden besloten hun ‘kindje’ over te dragen aan Dierbaar. Dat betekent niet dat er iets aan de criteria of manier van beoordelen verandert, maar dat de accreditatie vanaf september 2021 onder de vlag van Dierbaar plaatsvindt en de professionele diergedragstherapeut als zodanig te herkennen is.

Meer weten over het Dierbaar-keurmerk voor diergedragstherapeuten? Bezoek dan het Dibevo-kenniscentrum of mail naar info@dibevo.nl.