19 januari 2021 | Dossier: Veiligheid,

Check je digitale beveiliging in 11 vragen

Ondernemersorganisaties en digitale veiligheidsexperts hebben een nieuw instrument ontwikkeld om het mkb weerbaarder maken tegen cyberaanvallen. Door 11 vragen te beantwoorden op de website van het ministerie van EZ weet je welke risico’s je bedrijf loopt en welke concrete maatregelen nodig zijn om de digitale beveiliging te verbeteren.

Hacker

Net als bij brand en inbraak ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor een goede digitale beveiliging van je bedrijf. Veel ondernemers denken dat een cyberincident een ver van hun bed-show is. Helaas is de realiteit dat steeds meer bedrijven het doelwit zijn.

Helft voert updates niet door

Vaak zijn bedrijven niet goed genoeg uitgerust om een aanval af te slaan. Zo liet onderzoek van Baker Tilly begin 2020 zien dat meer dan de helft van de ondernemers niet de aangeboden updates op zijn computer draait. Eenmaal het slachtoffer van cybercriminaliteit zit de ondernemer met de handen in het haar. Want wat doe je als de computers geblokkeerd zijn, je volledige klantenhistorie verdwenen is en je niet meer bij de planning kunt? Bedrijven die dit overkomt liggen volledig plat, met soms een faillissement tot gevolg.

Kennis ontbreekt vaak

Een cyberaanval heeft niet alleen gevolgen voor het bedrijf zelf. In de ketensamenwerking zijn ook multinationals voor de informatie-uitwisseling afhankelijk van veel kleine en grotere ondernemingen.

Bij veel ondernemers ontbreekt kortom de kennis om de digitale beveiliging goed op orde te brengen. Uit onderzoek van SIDN in juni 2020 blijkt dat 22% van de mkb’ers in 2019 slachtoffer werd van cybercriminaliteit. Het werkelijke getal ligt mogelijk nog hoger: uit schaamte doet niet iedereen aangifte.

Goede reden dus om meteen je digitale weerbaarheid in kaart te brengen.

Check hier de risicoklasse van jouw bedrijf