27 februari 2018 | Dossier: Veiligheid

Contant geld nog steeds mikpunt van zware criminaliteit

Contant geld blijft een belangrijke oorzaak voor zware criminaliteit in de winkelstraat. Dat blijkt uit de jaarcijfers High Impact Crime 2017. De afgelopen jaren heeft een gezamenlijke aanpak door de Taskforce Overvallen en banken zijn vruchten afgeworpen. Nieuwe vormen van geweld en gebrek aan politiecapaciteit kunnen echter zorgen voor een nieuwe golf van plofkraken en winkelovervallen, zo waarschuwt Detailhandel Nederland.

Winkeloverval

Zware explosieven

In 2014 werd nog verwacht dat plofkraken tot het verleden zouden behoorden. De jaren daarna lieten echter een sterke stijging zien en in 2017 vonden 87 aanvallen op geldautomaten plaats. Ook het aantal kraken per maand verandert snel. Zo was er een golf van plofkraken in de maanden mei, juni en juli.

Het valt vooral op dat plofkrakers overstappen op gebruik van zware explosieven. Voorheen werd nog wel eens relatief onschuldig gereedschap als een trekhaak ingezet, maar daarvan is nauwelijks sprake meer. Bert van Steeg, Secretaris Winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland: “In meer dan 70% van de gevallen werden in 2017 explosieven gebruikt. Deze toename van geweld zorgt voor een groter gevaar voor de omgeving en voor grotere schade aan winkels.”

Dierspecialist De Huet

Dierspecialist De Huet in Doetinchem is een voorbeeld van een winkel die door een plofkraak op de naastgelegen pinautomaat veel schade leed. De plofkraak legde de zijgevel van de dierenspeciaalzaak volledig in puin.

Winkelovervallen

Naast plofkraken vindt er gemiddeld één keer per dag een winkeloverval plaats. Zo waren er in 2017 262 winkelovervallen, een lichte daling ten opzichte van 2016. Maar de daling lijkt er nu wel uit. In de grote steden stijgt het aantal overvallen inmiddels weer.

Capaciteitsproblemen bij politie verontrustend

Het totaal aantal geldautomaten neemt af door de groei van pinnen, veel automaten worden op veiligere plekken geplaatst en omgebouwd. Daarom gebruiken doorgewinterde criminelen steeds zwaardere technieken om plofkraak te kunnen plegen. Alleen al om die reden zijn de capaciteitsproblemen bij de politie een verontrustende gedachte. “We weten uit onderzoeken dat we weer meer plofkraken en winkelovervallen zullen zien op het moment dat de aandacht verslapt. We roepen politie en alle andere partners daarom op, om te blijven investeren in de gezamenlijke aanpak van de groepen die deze zware vorm van criminaliteit plegen. Hierin speelt de Taskforce Overvallen een belangrijke rol”, aldus Van Steeg.