15 maart 2022 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Coronamaatregelen vervallen, maar test-, isolatie- en quarantaineregels blijven

Na twee jaar coronacrisis komt er een eind aan bijna alle coronamaatregelen. Het thuiswerkadvies vervalt per direct en vanaf 23 maart komt er een eind aan het 1G-beleid, de mondkapjesplicht in het OV en de verplichte negatieve test om het land in te reizen. Toch blijven de test-, isolatie- en quarantaineregels voorlopig nog van kracht.

Weg mondkapje

Het is goed nieuws dat het kabinet een streep zet door de coronamaatregelen, maar Dibevo is samen met andere brancheorganisaties teleurgesteld dat quarantaineregels niet verder worden verruimd. Nog steeds zitten veel mensen onnodig ‘ziek’ thuis, wat voor bedrijven problemen oplevert om de bezetting rond te krijgen. Je zou verwachten dat ook de quarantaineregels  geschrapt zouden worden.

Langetermijnplan

Ook vinden we het belangrijk dat het kabinet met een langetermijnplan komt om te voorkomen dat we komend najaar, bij een mogelijk nieuwe variant, opnieuw met lockdowns of andere beperkingen worden geconfronteerd. Ook moeten ondernemers in de zwaarst getroffen sectoren de tijd krijgen om hun schulden aan de Belastingdienst terug te betalen. Dat haalt een last van hun schouders en geeft hen de ruimte om weer gaan ondernemen.