30 augustus 2021 | Dossier: Bedrijfsvoering,

Coronasteun stopt per 1 oktober

Het kabinet stopt per 1 oktober met alle vormen van coronasteun aan bedrijven en ondernemers. Dit betekent dat de regelingen NOW, TVL, Tozo en TONK vanaf die datum niet worden verlengd en een eind komt aan de mogelijkheid om uitstel van belastingbetaling aan te vragen.

Coronasteun

Mede dankzij de steunpakketten (goed voor 80 miljoen euro), is het aantal faillissementen beperkt gebleven en zijn de werkloosheidscijfers laag. “Doorgaan met de steun zou het economisch herstel in de weg zitten“, zo laat het kabinet weten in een toelichting. De economische cijfers zijn bemoedigend: het Centraal Planbureau gaat uit van een groei van 3,8% in 2021 en 3,2% in 2022. Volgens het CBS staat de werkloosheid in Europa op hetzelfde punt als voor de pandemie, en is de koopkracht op peil gebleven.

‘Dubbele dip’?

MKB-Nederland, grotere bedrijven en economen zijn niettemin huiverig voor het afbouwen van de steunmaatregelen. Zij vrezen voor een ‘dubbele dip’: zodra het infuus los wordt getrokken, zou economie weer kunnen inzakken. De redenering hierbij is dat werknemers die baanzekerheid hebben, eerder bereid zijn om geld uit te geven. Als dat vertrouwen wegvalt, dan kan er toch weer economische mailaise ontstaan.