18 november 2020 | Dossier: Marktinformatie,

Detailhandel zet 9,2% meer om in derde kwartaal

Over de verkoop en omzet heeft de huisdierensretail niets te klagen, maar nu zijn er ook algemene cijfers van het CBS bekend over de omzetontwikkeling van de retail in het derde kwartaal van 2020. Met schoenen- en kledingwinkels blijft het kommer en kwel, maar over de gehele linie werd er in de detailhandel 9,2% meer omgezet dan een jaar eerder. De internetverkopen stegen met bijna 40% vergeleken met een jaar eerder. Niet vreemd dus dat retailers optimistisch zijn over de ontwikkeling van de omzet in het vierde kwartaal.

Omzet detailhandel

Internetverkopen 38% hoger

De internetomzet van de detailhandel was in het derde kwartaal 38,3% hoger dan een jaar eerder. Deze omzetstijging volgde op het record van het tweede kwartaal, toen er 54,9% meer online werd omgezet dan een jaar eerder.

Bij de pure internetverkopers (postorderbedrijven en webwinkels) was de omzet in het derde kwartaal 31,6% hoger. De online-omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multichannelers) nam met 48,3% toe.

Omzet internetverkopen

In het derde kwartaal van 2020 zijn bijna 6,5 duizend webwinkels opgericht, in vergelijking met 2019 is dit een toename van het aantal oprichtingen van 47%.

Minder faillissementen

In het derde kwartaal van 2020 zijn er in de detailhandel 64 faillissementen uitgesproken. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is het aantal faillissementen afgenomen, er werden toen 99 faillissementen uitgesproken.