18 november 2020 | Dossier: Bedrijfsvoering, Klanten, Veiligheid, Wet- en regelgeving,

Meer testcapaciteit en versoepeling quarantaine

Ook nu we weer terug zijn in de gedeeltelijk lockdown blijft het volhouden van de basismaatregelen cruciaal om het aantal besmettingen terug te dringen, zo stelt het kabinet. Voor veel ondernemers ontbreekt echter een toekomstperspectief. Het goede nieuws is dat de quarantaine-periode vanaf 1 december wordt gehalveerd. Hierdoor kunnen werknemers eerder aan de de slag als ze (nauw) in contact zijn geweest met een geïnfecteerde persoon.

Tegels met coronaregels

Door uitbreiding van de testcapaciteit kunnen vanaf 1 december ook werknemers die geen klachten hebben, maar wel risico hebben gelopen op een besmetting, zich laten testen. Dat kan zijn als de CoronaMelder-app een melding geeft over een besmettingsrisico, of als iemand naar voren komt uit het bron- en contactonderzoek. Hierdoor kan de periode van thuisquarantaine worden teruggebracht van 10 naar 5 dagen. Na 5 dagen kan hij of zij zich laten testen en bij een negatieve test kan de quarantaine worden opgeheven.

Een goede stap, vindt Dibevo, maar het doel zou moeten blijven dat de duur van de quarantaine met behulp van testen naar 0 dagen gaat. Het is belangrijk dat mensen zich ook echt laten testen en bij een positieve uitslag de richtlijnen volgen.

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

Op 1 december gaat de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in. Dan is het dragen van een mondkapje geen 'dringend advies’ meer, maar een plicht. Die verplichting geldt voor alle publieke binnenruimtes, waaronder winkels.

Maatregelen gedeeltelijke lockdown

De maatregelen van de gedeeltelijke lockdown zoals die inging op 13 oktober, blijven van kracht:

  • Iedereen vanaf 13 jaar moet een mondkapje dragen in publieke binnenruimtes. Vanaf 1 december dus een verplichting en mag je er klanten dus op aanspreken.
  • Winkels sluiten uiterlijk om 20.00 uur en er zijn geen koopavonden. Winkels die alleen tijdens koopavonden tot 20.00 uur of later open zijn, moeten op het gebruikelijke tijdstip de deuren sluiten. Zorg ervoor dat er na 20.00 uur ook echt geen mensen meer in de winkel zijn.
  • Het het horecadeel in locaties met een horecafunctie (zoals bijvoorbeeld een koffiecorner) blijft gesloten.
  • In binnenruimtes waar mensen zitten, geldt een maximum van 30 personen (incl. kinderen t/m 12 jaar). Dit maximum geldt niet voor winkels.
  • Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens. Voor hondenscholen komt dat in de praktijk neer op 1 instructeur met 3 eigenaren met hun honden.
  • Dringende oproep om vanuit huis te werken als het beroep het toelaat.

Ruimhartiger steun

Samen met MKB-Nederland blijft Dibevo bij het kabinet benadrukken dat ruimhartiger steun voor de zwaarst getroffen bedrijven, zoals dierenpensions, noodzakelijk blijft en de algemene steunmaatregelen niet per 1 januari moeten worden afgebouwd.

Coronaregels