29 juli 2024 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Dibevo tegen wetsvoorstel verplichte verzekering arbeidsongeschiktheid

Dibevo heeft samen met ANKO, INretail en de Koninklijke Nederlandse Slagers gereageerd op de internetconsultatie over het wetsvoorstel voor een Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid voor Zelfstandigen (BAZ). Als deze wet doorgang vindt, moeten alle zelfstandigen zich verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Nu is er niets op tegen dat ondernemers zich verzekeren, maar dat zou dan wel op vrijwillige basis moeten. Je bent immers niet voor niets zelfstandig ondernemer geworden. 

Daarnaast hebben wij grote vraagtekens bij het wetsvoorstel zelf. Te veel ondernemers gaan onder de nieuwe wet vallen, ook ondernemers met personeel. De keuze voor andere private verzekeringen is te beperkt en de extra financiële en administratieve lasten voor ondernemers zijn te hoog. Daarnaast moeten er ruimere mogelijkheden komen voor ondernemers om niet onder deze verplichting te vallen. Wij maken ons er hard voor om de regeling alleen van toepassing te laten zijn op zzp’ers.

Naar verwachting zal het wetvoorstel in 2025 worden behandeld door de Eerste en Tweede Kamer. Of de wet er definitief zal komen, wanneer hij wordt ingevoerd en hoe deze er uiteindelijk uit zal komen te zien, is nog onduidelijk. Maar wij houden de ontwikkelingen scherp in de gaten.

Als je de complete inbreng op de internetconsultatie wilt ontvangen, stuur dan even een berichtje naar info@dibevo.nl