Uit een recent onderzoek van de Dierenbescherming blijkt dat bijna 80% van de Nederlanders bereid is om zwerfkatten te helpen, variërend van het bieden van voedsel tot het actief zoeken naar de eigenaar van zwervende katten. Aanleiding voor het onderzoek is een nieuwe campagne over de jaarlijkse opvang van circa 7000 zwerfkatten in de dierenopvangcentra van de Dierenbescherming.
Volgens de Dierenbescherming lopen er naar schatting tussen de 135.000 en 1.200.000 zwerfkatten in Nederland. Ongeveer 55% van de mensen meldt een zwerfkat bij de Dierenbescherming wanneer ze er een tegenkomen. Als het om een gezond ogende, goed verzorgde kat gaat, dan krijgt de kat een speciaal halsbandje om met een bericht voor de eigenaar om contact met de Dierenbescherming op te nemen om uit te sluiten dat het om een kat zonder eigenaar gaat.
Treft de dierenambulance een gewonde, ziek ogende en vermagerde kat aan dan wordt de kat, na het controleren op de aanwezigheid van een chip, direct meegenomen naar een dierenopvangcentrum.
Zorg en kosten
Eenmaal in het dierenasiel krijgen zwerfkatten voedsel, medische zorg en een veilige plek om te herstellen. Gemiddeld duurt het 37 dagen voordat deze katten voldoende opgeknapt zijn om herplaatst te worden bij een nieuwe eigenaar. De kosten lopen hiermee op tot 592 euro per kat en dat is enkel voor de verzorging, standaard opvang en voeding.
De vaak forse extra medische kosten zijn hier niet in meegerekend en zonder deze extra medische zorg bedragen de kosten voor de Dierenbescherming op jaarbasis minimaal 4,1 miljoen euro.
Streven naar preventie
Hoewel de Dierenbescherming zich inzet voor de zorg van zwerfkatten, benadrukt ze het belang van preventie. Door voorlichting en stimulatie van verantwoord huisdierenbezit, hoopt de organisatie het aantal zwerfkatten te verminderen en zo een diervriendelijke samenleving te bevorderen.