23 oktober 2020

Druk op de ketel om lockdown te voorkomen

Je kunt de krant niet openslaan, de tv niet aanzetten, of de buurman niet spreken, zonder dat het over corona gaat. Iedereen is er druk mee en de besmettingen lopen op en bijna uit de hand. Ondertussen horen wij de Nationaal Coördinator terrorismebestrijding en veiligheid en de politiek zeggen dat te druk is in de winkelgebieden en wordt er gesproken over een lockdown als de besmettingen verder blijven oplopen. Vanmiddag staat een gesprek gepland met retail en staatsecretaris Mona Keizer.

Winkelstraat in lockdown

Binnen de Nationale Winkelraad van MKB Nederland werkt Dibevo samen alle andere branches die je in de winkelstraat ziet. De slagers, de bakkers, de bloemisten, kappers, schoenen, kleding, muziekinstrumenten, elektronicawinkels, enzovoort. En met zijn allen hebben wij afgesproken om heel snel nog een keer vol gas te geven en alle puntjes op de i te zetten en daarmee te laten zien dat wij niet gemakzuchtig zijn en ons maximaal inspannen.

Op deze website staan de bijgewerkte protocollen en poster die je kunt gebruiken, zodat je weet waar je aan moet voldoen en ook wat je daar zelf aan kunt doen.

Hang de poster lekker groot op, plak met opvallende kleur tape de 1,5 meter afstand nog een keer goed af, ook voor de winkel, gebruik de mondkapjes, ook voor het personeel. Voer een duidelijk deurbeleid, laat zien hoeveel mensen er naar binnen mogen. Laat zien dat de maximale hygiëneregels – ja, ook de mondkapjes – worden ingezet in en om winkels, medewerkers voorop. Laat vooral door zichtbare maatregelen te nemen, zien dat het je serieus is.

En beperk je blik niet alleen tot je eigen winkel. Help je buurman, werk samen met elkaar, met de winkeliersvereniging, de centrummanager. Stel vragen aan de gemeente. Want ook zij hebben een rol als het gaat om drukte in de winkelstraat. Want het laatste dat wij willen is een volledige lockdown, omdat de mensen die over de veiligheid en een eventuele lockdown gaan de perceptie hebben dat winkeliers er onvoldoende aan doen.

Cruciale sector
Dibevo heeft vanaf het begin van de coronacrisis er voortdurend en tot op de hoogste niveau op gehamerd dat de retail in de huisdierenbranche een essentiële functie heeft en op de lijst van cruciale sectoren behoort. Een nieuw gordijn een maandje uitstellen is geen probleem, maar als het gaat om voer of benodigheden voor gezelschaps- en hobbydieren, dan moet de toevoer gegarandeerd blijven.

Sluiting van de huisdierenretail en toeleverende groothandel heeft niet alleen ernstige gevolgen voor winkels zelf, maar vooral ook voor het welzijn van de miljoenen dieren die voor hun onderhoud en speciaalvoeding daarvan compleet afhankelijk zijn. Daarom, dieren mogen nooit de dupe worden van de coronacrisis.

Ook toen het aantal besmettingen in juni daalde, behoorden wij niet tot de optimisten die dachten dat het virus onder controle was. Daarom hebben wij dit punt zo vaak opnieuw naar voren gebracht bij het ministerie van LNV, dat ze daar onderhand dachten: daar heb je ze weer. Maar die vasthoudendheid werpt wel zijn vruchten af. De kans is groot dat de Dibevo-sector bij een totale lockdown opnieuw tot de cruciale sectoren gerekend wordt. Gezien de aard van de reacties op onze lobby gaan wij er ervan uit dat dit ook zal gebeuren. Wij houden je op de hoogte.