22 oktober 2021 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Extra maatregelen voor bedrijven met belastingschulden

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft in een brief aan de Tweede Kamer maatregelen aangekondigd voor de relatief kleine groep bedrijven die in de kern gezond zijn, maar ernstige belastingschulden hebben opgebouwd gedurende de coronacrisis.

Belastingdient


Een van de maatregelen is gericht op bedrijven die in de kern gezond zijn maar door coronamaatregelen zo in de problemen zijn geraakt dat ze wellicht failliet gaan. Als er is dat geval een akkoord wordt gesloten met alle schuldeisers, geven de Belastingdienst en Douane hun positie van eerste geldeiser op. Daarmee wordt de kans op een doorstart vergroot. Dit versoepelde beleid wordt toegepast van 1 augustus 2022 tot en met 30 september 2023.

Ook is er gedacht aan ondernemers die corona-uitstel hebben gekregen maar niet onmiddellijk weer aan hun nieuwe (met ingang van 1 oktober) betalingsverplichtingen aan de Belastingdienst kunnen voldoen. Om te voorkomen dat deze bedrijven alsnog kopje onder gaan, kunnen zij onder strikte voorwaarden alsnog uitstel aanvragen. Deze tijdelijke versoepeling van het reguliere uitstelbeleid geldt tot en met 31 januari 2022.