11 februari 2021 | Dossier: Dierenwelzijn, Ledennieuws,

Huisdiereigenaren vaak onvoorbereid op hoge operatiekosten huisdier

Nederlandse huisdieren behoren tot de minst verzekerde dieren van Europa. Slechts 4% van de huisdiereigenaren heeft zijn huisdier verzekerd tegen medische kosten. Dat is weinig als je bedenkt dat een ongelukje in 33% van de gevallen tot een dierartsnota van 500 euro of meer leidt. Volgens de dierenartsen van Vets Place leidt dit onnodig vaak tot uitstel en zelfs afstel van behandeling.

Vets Place - operatiekosten huisdieren

Het landelijk percentage baasjes met een dierenverzekering blijft al jaren rond de 4 à 5% steken. Ter vergelijking: in Engeland is 25% van de Engelse huisdieren verzekerd, terwijl de prijs van een dierenartsconsult niet hoger is dan in Nederland.

Economische euthanasie

Volgens Debby Kimenai, dierenarts en veterinair manager van Vets Place, twijfelen baasjes met een verzekering minder lang om hun huisdier te laten behandelen en laten ze het type zorg en behandeling niet afhangen van de kosten.

“Onverzekerde baasjes lopen toch vaak tegen een financiële strop aan”, legt Kimenai uit. “Zo zijn er baasjes die na een aanrijding hun hond naar onze kliniek brengen, maar de kosten van een operatie niet kunnen betalen en er dan toch voor kiezen om hem te laten inslapen. Een schrijnend voorbeeld van wat we economische euthanasie noemen”, aldus Kimenai.

Misverstanden

Een vaak gehoorde reden om geen verzekering af te sluiten is dat mensen denken het niet nodig te hebben, omdat hun dier niet of weinig buiten komt. “Onjuist”, betoogt Marélie Sweep van Petplan, ’s werelds grootste dierenverzekeraar. Volgens de verzekeraar zijn het juist de binnenkatten die vaker worden aangereden, omdat ze ontsnappen, in paniek raken, de weg opschieten en onder een auto terechtkomen.

Uit onderzoek van de dierenverzekeraar blijkt dat 80% van de huisdieren op een gegeven moment een bezoek moet brengen aan de dierenarts, vaak al voor het beestje 4 jaar is. In de helft van de gevallen was het baasje een bedrag van 200 euro kwijt en in een derde van de gevallen zelfs meer dan 500 euro. Dierenarts Kimenai schat in dat dergelijk dure ingrepen elke twee weken worden uitgevoerd in de klinieken van Vets Place.

Hoge claims honden en katten

Volgens cijfers van Petplan zijn dit de meest voorkomende hoge claims en de bijbehorende kosten voor honden:

  1. Virus of infectieziekte zoals de ziekte van Weil of Parvo: tot €6000
  2. Neurologische aandoening zoals nek- of rughernia: tussen €3000 en €5000
  3. Maag- en darmaandoeningen na het inslikken van een vreemd voorwerp: tot €4000
  4. (Aangeboren) gewrichtsproblemen of gescheurde knieband: rond de €3000

Voor katten ziet dat lijstje er als volgt uit:

  1. Maag- en darmaandoeningen na het inslikken van een vreemd voorwerp: rond de €4000
  2. Virus of infectieziekte zoals ontstoken alvleesklier of maag-darmkanaal: rond de €4000
  3. Ongeval zoals een aanrijding of val van het balkon: rond de €3000
  4. Blaas- en urineaandoeningen zoals nierstenen en blaasgruis: tussen de €1500 en €4000

“De hoge kosten worden vaak veroorzaakt doordat er veel diagnostiek nodig is om vast te stellen wat er aan de hand is. Daarnaast kan het dier afhankelijk worden van medicatie, dieetvoeding en hulpmiddelen”, aldus Sweep. Ook langdurige opnames in een dierenziekenhuis zorgen er volgens de dierenverzekeraar voor dat de kosten hard oplopen.