15 november 2021 | Dossier: Bedrijfsvoering, Klanten, Personeel,

Huisdierenbranche blijft essentiële sector in semi-lockdown

Het woord ‘lockdown’ hoorde je niet tijdens de zoveelste corona-persconferentie, maar feit is dat we allemaal weer een stap terug moeten doen en oude coronamaatregelen weer uit de la worden gehaald, zoals de 1,5 meterregel. Het zigzagbeleid van het kabinet heeft gelukkig niet al te veel impact op de huisdierenbranche. Vooralsnog wordt die door onze lobby ook nu als ‘essentiële sector’ aangemerkt.

Houd afstand

‘Dierenwinkels’ worden op de website van de overheid nu standaard vermeld in het rijtje van supermarkten, opticiëns en drogisten. Dat betekent dat dierenspeciaalzaken tot 20.00 uur open mogen blijven.

Dibevo heeft begin vorige week al een onderhoud gehad met de overheid. Hierin hebben we aangegeven dat we bij strengere coronamaatregelen niet opnieuw in een discussie willen belanden of trimsalons en hondenscholen tot de essentiële sector behoren. Het welzijn en de verzorging van dieren moet altijd gewaarborgd blijven. Daar is positief op gereageerd en we gaan er dan ook vanuit dat dierverzorgende bedrijven gewoon door kunnen gaan met hun activiteiten.

Coronatoegangsbewijs

Zodra het aantal besmettingen daalt, wil het kabinet het coronatoegangsbewijs breder gaan inzetten. Een wetswijziging moet dat mogelijk maken. Samen met andere branches heeft Dibevo al eerder aangegeven dat het coronatoegangsbewijs zeker voor kleinere winkels een buitenproportionele maatregel is. Je bent dan sowieso een medewerker kwijt voor de controle aan de deur: onuitvoerbaar voor kleine winkels.

Zoals het er nu voor staat, gaat het coronatoegangsbewijs alleen gelden voor niet-essentiële winkels en daarmee zouden dierenspeciaalzaken buiten schot blijven.

Onzekerheid

Dibevo blijft bezorgd over periode van onzekerheid die nu toch weer is aangebroken en dat geldt vooral voor de dierverzorgende bedrijven. Vorig jaar duurde de lockdown maanden langer dan de 2 weken die eerder werden voorgespiegeld. Met het uitzicht op de feestdagen zullen nog strengere maatregelen een forse tegenslag voor dierenpensions, hondenuitlaatservices en trimsalons betekenen. Alleen een duidelijke strategie van het kabinet kan die onzekerheid indammen.

Basisregels

Samen met MKB-Nederland willen we alle leden oproepen om zich zo veel mogelijk aan de basisregels te houden om verspreiding van het virus af te remmen. Is het niet in je eigen belang, dan is het wel in het belang van je dierverzorgende collega.

Een kort overzicht van alle maatregelen vind je op de website van de Rijksoverheid.