10 januari 2024 | Dossier: Dierenwelzijn,

Huisdierenverzekeringen in de lift

Steeds meer huisdiereneigenaren sluiten een verzekering af voor hun trouwe viervoeter. Het aantal afgesloten dierenverzekeringen is sinds 2019 met 36% gestegen. Oplopende medische kosten voor huisdieren zijn de belangrijkste reden voor het stijgende aantal verzekeringen. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Overstappen.nl.

Dierenarts Vetsplace

Aan het begin van de coronacrisis, in 2020, namen veel mensen een huisdier in huis. Daardoor steeg het aantal dierenverzekeringen in dat jaar met 21% ten opzichte van 2019. In de jaren daarna bleef het aantal afgesloten dierenverzekeringen stijgen, met 23% in 2021 en 20%in 2022. Vorig jaar steeg die groei door naar 36%. Het overgrote deel van de verzekeringen werd afgesloten voor honden.

Bescherming tegen stijgende kosten

De stijgende populariteit van dierenverzekeringen wordt door meerdere factoren gedreven. Een maatschappelijke trend waarin honden en katten als volwaardige gezinsleden worden beschouwd, speelt hierbij een belangrijke rol. Tegelijkertijd dragen de toenemende medische kosten bij aan de beslissing om vaker een dierenverzekering af te sluiten. Deze ontwikkelingen stimuleren huisdiereigenaren om bescherming te zoeken tegen de sterk stijgende medische kosten.