5 januari 2024 | Dossier: Bedrijfsvoering,

Nieuwe subsidieronde voor isolatie en warmtepompen

De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is vanaf 1 januari 2024 weer beschikbaar. Als bedrijf kun je de subsidie inzetten voor het verduurzamen van het kantoorgebouw, voor isolerende maatregelen of een (hybride) warmtepomp. Het budget is met 40 miljoen euro verhoogd tot 600 miljoen euro in totaal. Wel zijn er een aantal wijzigingen per 1 januari 2024.

Extra subsidie biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Biobased isolatiemateriaal is duurzaam geproduceerd materiaal zoals hout, vezelhennep en vlas. Dit materiaal is vaak duurder dan minder duurzame isolatiematerialen. Om het gebruik van biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal aan te moedigen wordt er een extra bedrag per vierkante meter aan subsidie toegekend.

Warmtepompen

Een warmtepomp moet vanaf 2024 minimaal energielabel A++ hebben om in aanmerking te komen voor subsidie. De meeste warmtepompen voldoen al aan dit label. Warmtepompen met een energielabel A+ of lager, komen niet meer in aanmerking voor subsidie. Heb je in 2023 een warmtepomp met een A+, of lager label gekocht? Dan kom je toch in aanmerking voor subsidie als je deze in 2024 laat installeren.

Verder zijn de subsidiebedragen voor warmtepompen met een energielabel A++ of hoger verhoogd met € 450. De gelijkwaardige bonus die eerder werd gegeven voor deze energiezuinige warmtepompen komt te vervallen. Voor warmtepompen met een energielabel A+++ geldt voortaan wel een aanvullende bonus van € 225.

Zonneboiler

Aanvragers die een zonneboiler laten plaatsen, krijgen vanaf 2024 minder subsidie voor de grotere zonnecollectoren. Dit voorkomt dat er naar verhouding teveel subsidie wordt uitgekeerd.

Nieuw budget voor kleine windturbines

Sinds 2020 kunnen bedrijven ISDE aanvragen voor zonnepanelen en kleine windturbines. Voor kleine windturbines stelt het kabinet nieuw budget beschikbaar. Tussen 1 januari 2024 en 31 december 2027 is het totale budget € 20 miljoen. Vanaf 2024 is er geen ISDE-subsidie meer voor zonnepanelen.

Meer informatie

Meer informatie over de ISDE en een aanvraag indienen kan bij de RVO.