09 mei 2017 | Dossier: Veiligheid

Check je sluitwerk vóór een inbraak in plaats van erna [blog]

Je komt aanrijden bij je pand en je ziet dat het slot uit de deur is getrokken. De deur staat op een kiertje. Wat doe je? Ga je naar binnen of bel je meteen de politie? De kans bestaat dat de dader nog binnen is. Je vraagt je tegelijk af wat je binnen zult aantreffen. Hebben ze veel vernield, hoe staat het met de dieren en wat is er gestolen?

Inbreker met koevoet bij een bedrijfspand of winkel

Een inbraak maak je liever niet mee. Ondernemers die wij daarover spreken, geven aan dat het echt een heel nare ervaring is en blijven lang een onveilig gevoel houden. Ze doen er alles aan om te voorkomen dat het nogmaals gebeurt.

Kritisch kijken

Die voorzorgsmaatregelen hoeven niet veel werk te zijn en ook niet veel te kosten. Toch krijgt preventie vaak pas prioriteit als het te laat is. Laat dit dan een moment zijn om eens kritisch rond te kijken in je bedrijf. Soms zijn de risico’s vrij duidelijk maar ben je er zelf ‘blind’ voor geworden. Denk eens aan containers of pallets die als ladder gebruikt kunnen worden om via een boven- of dakraam naar binnen te kunnen. En hoe staat het met de sloten? Met een kluis voorkom je dat er niet te veel geld in de kassa ligt, maar zit die kluis vast of kun je hem zo meenemen?

Gelegenheidsinbrekers

De cijfers vertellen ons dat ruim 40% van de ondernemers te maken hebben gehad met inbraak. Het overgrote deel daarvan waren gelegenheidsinbrekers. Ze lopen langs, zien een kans en slaan hun slag. Door duidelijk te laten zien dat je de beveiliging goed op orde hebt maak je die kans veel kleiner.

Geen tijd?

Als ondernemer heb je niet altijd tijd en zin om je bezig te houden met dit soort zaken. En dat hoeft ook niet. Dibevo-leden kunnen dat overlaten aan de adviseurs van Dibevo Risk. Zij weten als geen ander hoe belangrijk het is om risico’s in kaart te brengen. Uit de Risicoscan die zij uitvoeren, komen duidelijk de risico’s binnen jouw onderneming naar voren. De adviseurs controleren meteen of je huidige verzekeringen nog voldoen. De Risicoscan kost € 500,-, maar is voor Dibevo-leden helemaal gratis. Meer weten? Neem contact op met Dibevo Risk op tel. 030-2848619 of risk@dibevo.nl.


Jolanda van der Weert - VSP RiskGastblogger: Jolanda van der Weert
Jolanda van der Weert verzorgt de communicatie voor Dibevo Risk. Ze staat voortdurend in contact met zowel ondernemers op de werkvloer als de Risk-adviseurs. Als gastblogger voor Dibevo geeft ze informatie, advies en tips om je onderneming zo veilig mogelijk te houden en je daarmee dus te behoeden voor ongelukken in kleine en grote hoeken.