2 juni 2021 | Dossier: Bedrijfsvoering, Personeel,

Je medewerker op vakantie? Maak afspraken!

Nederland heeft het reisadvies voor een aantal landen en gebieden versoepeld en dus kunnen we weer op vakantie. Maar wat zijn de consequenties voor jou als werkgever wanneer een medewerker op vakantie gaat naar een land dat (nog) niet geel of groen is?

vakantie coronatijd

Vraag in ieder geval waar de reis naartoe gaat. Check de actuele status van de reisbestemming op nederlandwereldwijd.nl en controleer het dan geldende reisadvies. Hier vind je ook informatie over de betekenis van de verschillende kleurcodes. Want naast corona kunnen er ook andere zaken zijn die een land onveilig maken.

Vakantielanden met code geel of groen

Reizen naar deze landen is veilig. Bij terugkomst in Nederland hoeft er geen negatieve corona-uitslag getoond te worden en geldt er geen quarantaineplicht. Dit betekent niet dat er geen afspraken gemaakt hoeven te worden met je medewerker. 

Van code geel naar code oranje/rood

Ingewikkelder wordt het namelijk wanneer blijkt dat code geel verandert in code oranje of zelfs rood tijdens het verblijf. Er geldt dan namelijk een quarantaineplicht na terugkomst. En dan ontstaat de vraag, wie moet dat betalen? Als vooraf geen afspraken zijn gemaakt, dan wordt aangenomen dat dit bij het risico van de werkgever hoort en dat de quarantaine bij thuiskomst doorbetaald moet worden.

Spreek daarom ook in het geval van code geel af wat er gebeurt als dit naar code oranje of rood verandert en leg dit vast.

Vakantieland met code oranje of code rood

Natuurlijk ga je ervan uit dat niemand afreist naar een (hoog)risicogebied, maar we weten dat de situatie in een land of regio door een uitbraak snel kan veranderen.

Na aankomst in Nederland (het maakt niet uit met welke vervoersmiddel iemand reist) is het verplicht om 10 dagen in quarantaine te gaan, thuisblijven dus. Test je op dag 5 negatief op corona, dan stopt de quarantaine. Meer informatie over de quarantaineplicht lees je op rijksoverheid.nl.

Risico bij werknemer

Kiest je werknemer er bewust voor om op vakantie te gaan naar een land met code oranje of code rood, dan weet hij dat hij bij thuiskomst in quarantaine moet. Tenzij er thuisgewerkt kan worden, betekent dit dus dat hij niet aan de slag kan. Omdat dit op voorhand bekend is, ligt het risico bij de werknemer. En dat betekent dat hij tijdens de periode van quarantaine geen recht heeft op loon.

Inhouden van loon

Het inhouden van loon is een zware maatregel dus wijs je werknemer expliciet op dit risico en leg de afspraak vast, bijvoorbeeld in een mailtje. Want in het uiterste geval moet je bewijzen dat je de werknemer er nadrukkelijk op hebt gewezen. 

Het is goed om te weten dat een rechter veelal zal oordelen dat het willens en wetens naar een gebied met code rood of oranje gaan, inhouden van loon daadwerkelijk rechtvaardigt.