7 oktober 2024 | Dossier: Veiligheid,

Kleine bedrijven nemen minder maatregelen tegen cyberdreigingen

Het aantal kleine bedrijven (<10 medewerkers) dat geen maatregelen neemt op het gebied van cybersecurity, is gestegen naar 33%. In 2023 was dit nog 19%. Ook blijft het aantal meldingen van (pogingen tot) cybercrime laag. Dit komt bijvoorbeeld doordat ondernemers zeggen geen schade te ervaren of omdat ze denken dat het toch niets uitmaakt.

Hoewel het algemene kennisniveau en de bereidheid om actie te ondernemen bij bedrijven, consumenten en de overheid toenemen, zijn er op sommige gebieden nog stappen te zetten. Automatische updates van systemen en processen en het gebruik van tweefactorauthenticatie worden steeds vaker toegepast, maar andere maatregelen blijven achter.

Online risico’s

Meer dan drie op de tien Nederlanders vindt de eigen kennis over online risico’s als phishing, hacken en malware redelijk tot goed. Toch doet driekwart van de consumenten en de helft van de medewerkers geen melding of aangifte van cyberaanvallen of cybercriminaliteit.

Dibevo vindt het van belang dat overheid en bedrijfsleven tezamen er hard aan werken om cybersecurity naar een hoger niveau te krijgen. Ook is het nodig dat we ons samen voorbereiden voor als het tóch misgaat. Heb je als ondernemer of bedrijf dan een plan B?

Samen Digitaal Veilig

Een heel goede manier om aan de digitale veiligheid van je bedrijf te werken, is deelnemen aan het platform ‘Samen Digitaal Veilig’. Met een kleine inspanning kun je de digitale veiligheid van je bedrijf met maar liefst 80% verbeteren. Neem bijvoorbeeld je medewerkers: zij zijn een belangrijke schakel als het gaat om veiligheid. Als zij een paar minuten per jaar investeren in preventie betaalt dat zich snel uit in een hogere veiligheid van je bedrijf.

Als je een aantal simpele basismaatregelen treft, wordt het cybercriminelen een stuk lastiger gemaakt om schade aan te richten. Daarom is Dibevo een samenwerking aangegaan met het platform Samen Digitaal Veilig. Dit online platform biedt onder meer een leeromgeving met video’s voor medewerkers en een risico-inventarisatie voor ondernemers.

Ben je lid van Dibevo? Dan kun je kosteloos de eerste stappen zetten naar digitale veiligheid. Wacht niet totdat je gehackt wordt en spijt als haren op je hoofd krijgt, maar meld je nu aan via samendigitaalveilig.nl/dibevo.