8 oktober 2024 | Dossier: Klanten,

Zorgen over ‘buy now pay later’ in winkelstraat

De retailsector en de Tweede Kamer maken zich zorgen over de opkomst van ‘buy now, pay later’ (BNPL) in de winkelstraten. Deze manier van betalen, waarbij klanten eerst hun producten ontvangen en later pas betalen, kan problemen opleveren voor zowel klanten als ondernemers. Het komt namelijk vaak voor dat mensen hierdoor in de financiële problemen raken.

Buy now, pay later (BNPL)

Normaal gesproken gelden er strenge regels voor het verstrekken van krediet, zoals een registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Maar omdat ‘buy now, pay later’ op dit moment niet officieel als krediet wordt gezien, vallen deze regels hier niet onder. De EU is bezig met nieuwe wetgeving om dit aan te pakken.

Daarnaast is er nog een andere reden waarom veel winkels ‘buy now, pay later’ aanbieden: de Nederlandse wet verplicht ondernemers die online verkopen om een betaalmogelijkheid aan te bieden waarbij klanten niet meer dan de helft vooraf hoeven te betalen. Dit dwingt ondernemers dus bijna om ‘buy now, pay later’ aan te bieden, zelfs als ze dat liever niet willen.

Gelijk speelveld

Als de Nederlandse overheid besluit deze verplichting uit de wet te halen, kunnen winkels zelf kiezen of ze ‘buy now, pay later’ aanbieden. En zodra de Europese regels BNPL beschouwen als krediet, geldt voor iedereen hetzelfde speelveld.

Dibevo houdt deze ontwikkeling scherp in de gaten, omdat het direct invloed heeft op hoe zowel klanten als winkeliers met betalingen omgaan.